5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Маршрути и Хижи около село Орехово

Price comment  Цена:
адрес:
Орехово
имейл:
телефон:
+359886915350

Село Орехово е китно българско селце, намиращо се в средните Родопи, на 60 км. южно от Пловдив. То е разположено амфитеатрално на левия стръмен бряг на река Орешица. Разположението в планината и природните дадености – вековни зелени гори и свеж въздух, създават прекрасни възможности за планински, екологичен туризъм и почивка сред природата. Орехово има и туристически информационен център, където можете да получите насоки за престоя си, както и за разнообразните маршрути от селото към различни забележителности. В Орехово и в околностите му има над 20 параклиса, което го прави подходящо за религиозен туризъм. През селото минава най-дългата у нас екопътека, която започва в с. Хвойна и стига до Гърция. Селото е изходна база за хижите Кабата и Персенк.

В района около Орехово има изобилие от природни забележителности. Най-близо е водопадът в местността Дуплево, на запад от селото. Разположен е в скалния пролом на в. Орешица над Орехово. Водите му се изливат живописно пред входа на пещерата “Голямата дупка”. Друг живописен водопад е Скакалото, който е на 2 км на юг от Орехово, по автомобилния път към х. Персенк. Към него има направена екопътека, която тръгва стръмно надолу преди един ляв завой на пътя. Тук се намира и скалният феномен Костен камък. Това е колосален скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте вековна смърчова гора. Намира се на 4 км югозападно от селото. Има естествен водопад над голяма скална ниша с височина на водния пад 30 м., който придава величие на местността. Ваклите дупки - намират се на 7 км. южно от селото (2 км. южно от местността "Кабата").Тези интересни скални ниши са обявени за природен феномен. В близост са и Чудните мостове. На 15 км от Орехово е и село Нареченски бани. Съчетанието на минерални извори и красива природа правят Нареченски бани едно от най-предпочитаните места за почивка и лечение. На 5 км. преди Нареченски бани се намира крепостта „Зареница”. Тя е на брега на река Лютидол и е тракийска. На 38 км южно от Орехово е и Пампорово.

От селото до хижа Персенк може да се стигне пеша по маркирана пътека за около 2ч и 30 минути. Хижа "Персенк" представлява съвкупност от няколко сгради и бунгала с общ капацитет от 105 места, санитарни възли, туристическа кухня и столова.Сградите са водоснабдени и електрифицирани, отоплението е с печки на твърдо гориво и на ток. http://persenk-chalet.com/

Хижа Кабата е на около 3 часа от село Орехово. От хижата за час и половина ще стигнете до хижа Чудните мостове и за два часа до хижа Скалните мостове. Пътеките са маркирани.

  • Маршрути
  • Хижи
Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 1 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 2 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 3 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 4 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 5 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 6 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 7 Орехово - Забележителност Маршрути и Хижи около село Орехово - Снимка 8