3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Челевешката Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Орехово
имейл:
телефон:

Челевешката пещера се намира в землището на село Орехово, Община Чепеларе, Област Смолян, на високия хълм над селцето. Във "Време разделно" имаше сцена как хората от цяло едно село са изгорени в пещера! Именно тук са снимани кадрите и по всичко личи ,че това някога се е случило по тези земи.

В местността има много пещери но най-популярна е "Челевешката пещера" (Челевяща дупка), обявена за природна забележителност през далечната 1983 година. От центъра на селото се тръгва към горната част на селото. Качвате се на едно стръмно хълмче и на следващото виждате знамето, което е поставено на входа на пещерата. На входа и има две плочи е един мраморен кръст. До пещерата отвежда маркирана пътека, по която се стига за около половин час ходене. Челевешката пещера е с дължина 305 м. и се намира северозападно от селото, в каньона Заград. Денивелацията на пещерата е 12 метра. Надморската височина е около 1200 метра и от входа се откриват удивителни гледки към Връх Персенк. В пещерата се влиза се през достатъчно широка дупка надолу-около метър и петдесет- попадате направо в широка и висока зала. Покрита е с пръст, влажно е, има клони, така че внимавайте. В пещерата има не малка колония от прилепи и няколко вида паяци. Продължава се надолу и навътре по галерия, без да има каквито и да било разклонения. Служила е за скривалище на много българи по време на годините под робство. Известна с преданието за задушени от кърджалиите (хайтите) с огън и дим укрити в пещерата старци и деца в края на 18 и началото на 19 век, което се потвърждава от множество човешки кости, намерени в пещерата. След предателство, османлиите откриват пещерата, напълват входа със слама и я запалват. Има красиви образувания- сталагтити и сталагмити, кварцови, както и начална форма на пещерни перли в две малки легенчета. Има и много коралови форми, което подсказва, че някога е била на дъното на море. Стига се до края на пещерата, но се върви доста. Забелязват се вандалски дейности като има много изкъртени сталактити от недобросъвестни посетители.

Района на село Орехово предлага на своите гости различни видове туризъм и красиви места за посещение, сред които пещери, водопади и старинни крепости.

  • Пещери
Орехово - Забележителност Челевешката Пещера - Снимка 1 Орехово - Забележителност Челевешката Пещера - Снимка 2 Орехово - Забележителност Челевешката Пещера - Снимка 3