3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Башовишки Печ

Price comment  Цена:
адрес:
Орешец
имейл:
телефон:

Тя се намира североизточно село Орешец, община Димово, Видинска област в местността Башовица. Разстоянието до село Орешец е около 2 км, а до Видин-50км. Надморската височина на пещерата е 300 метра. Изходен пункт и удобно място за паркиране може да бъде кариерата непосредствено около пътя Орешец - Гранитово. От там по маркирана пътечка се изкачвате около 10 минути до входа на пещерата. Той е голям, ясно изразен и няма как да бъде подминат. Башовички печ е водна пещера с дължина от около 3300 м. Изцяло картирани са 1290 м. от проучената й дължина. Пещерата е сред най-дългите у нас. През нея протича подземна река с дебит около 8 л/сек. , а самата тя представлява периодичен извор с максимален дебит в порядъка до 3000 л/сек. Известната фауна от пещерата е стигобионтът и троглобионтната мокрица. Тя е периодично местообитание на прилепи. По окомерни преценки частите на пещерата, в които е проникнато досега, са с обща дължина около 3400 м, като е възможно да се открият и неизвестни засега части. Така Башовишки печ понастоящем би била втора по дължина в Северозападна България (малко след системата на Понора край село Чирен) и сред 15-те най-дълги пещери в България.

Всеки решил да посети пещерата трябва да вземе под внимание факта, че температурата на водата целогодишно е 11 градуса, влажността на въздуха е 99%, а дълбочината на места достига до 2метра. В тясната част на пещерата има изкуствено направен бент през миналия век, като се смятало че от там минава р.Скомля.

Доказано е, че водата е годна за пиене.

Интересн факт е ,че преди години в тясната част на пещерата са открити много фосили от пещерно животно, като най-големият е челюст дълга около 30 см. Смята се, че фосила е на повече от 14 хиляди години и е от мечка.

При посещение на Башовишки Печ Ви очаква несравнима красота на синтрови езера и различни причудливи форми. Пещерата е образувана в масива Пъкина глама и попада в обсега на концесионната площ на находище „Орешец”, където концесионера ще добива варовици в продължение на 25 години, което я прави застрашена от изчезване. При изготвянето на изискващите се за отдаване на концесия документи компетентните органи не са взели в предвид съществуването на пещерата. Изключителна тревога буди факта, че според проекта за дейност на кариерата, през 2014 г. добивните дейности ще достигнат хоризонт 300 (кота 300) – нивото на което се развива пещерата, при което тя ще бъде напълно унищожена с всички произтичащи от това последствия.

  • Пещери
Орешец - Забележителност Пещера Башовишки Печ - Снимка 1 Орешец - Забележителност Пещера Башовишки Печ - Снимка 2 Орешец - Забележителност Пещера Башовишки Печ - Снимка 3 Орешец - Забележителност Пещера Башовишки Печ - Снимка 4