3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Есперанто

Price comment  Цена:
адрес:
Оряхово
имейл:
телефон:

Остров Есперанто (познат също и като Орех) е разположен в река Дунав, североизточно от село Лесковец (община Оряхово). Намира се на север от по-големия остров Езика, дълъг е четири и е широк половин километър. Макар и да е на по-малко от стотина метра от българския бряг, е задължително да стигнете до него с лодка, освен, ако не сте много дибри плувци, защото дунавското течение тук е много силно.

Достигането до плажа на остров Есперанто изисква известни усилия и средства, но за сметка на това определено си заслужава. Бреговата ивица тук е сравнително широка и чиста, мястото е изключително спокойно и усамотено, водата е топла и плитка. Речното дъно край плажа на Есперанто не крие никакви потенциални опасности, ако подходите с нужната предпазливост.

Гледките, които се откриват към съседния остров Езика, ниския румънски и по-високия български бряг са наистина впечатляващи. Ако ли пък сте любители на природата, ще останете очаровани от невероятното многообразие на флората и фауната тук, особено що се отнася до птичето царство. На острова се срещат десетки защитени или застрашени от изчезване растения и животни.

Забележителното е, че водата на тукашния плаж е видимо по-чиста от тази, с която са свикнали любителите на летуването край Дунав. Поради тази причина доста хора идват тук с палатки и прекарват по няколко дни. За целта трябва да се запасите с всичката необходима екипировка, хранителни продукти и напитки, защото едва ли е нужно да уточняваме, че на острова няма откъде да пазарувате.

Той е получил името си през вече далечната 1934 година, когато на него се провежда национален конгрес на есперантистите. До тук можете да се придвижите с някоя от многобройните рибарски лодки срещу почти символично заплащане. При желание от ваша страна, имате възможност и да се повозите по реката, като цената е около двадесет и пет лева на час. Ако попитате рибарите, те с готовност ще ви заведат да половите заедно и ще ви покажат тънкостите на занаята...

  • Плажове
Оряхово - Забележителност Плаж Остров Есперанто - Снимка 1 Оряхово - Забележителност Плаж Остров Есперанто - Снимка 2 Оряхово - Забележителност Плаж Остров Есперанто - Снимка 3