3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Манастир Седемте престола - Осен...

Price comment  Цена:
адрес:
Осеновлаг
имейл:
телефон:
+359888295471

Осеновлашкият манастир (Седемте престола, както е по-известен) е разположен в дефилето на р. Габровица, на 7 км от с. Осеновлаг. Манастира е отдалечен на 80 км от София по пътя за гр. Мездра през Искърския пролом и на 50 км от гр. Враца. Легенда свързва основаването на Осеновлашкия манастир с името на болярина Петър Делян и с въстанието против византийското владичество през 1040г. Има и друга легенда за създаването на манастира, свързана с името "Седемте престола". Според нея обителта е основана през 11в. от 7 боляра, които идват от Бесарабия и се заселват в Балкана заедно с техните семейства. Според най-разпространените вярвания името на манастира идва от специфичното разделение на храма - на кръстовиден наос и шест престола (параклиса).

Манастирът е основан през ХІ в. и през вековете на своето съществуване е бил културно и просветно средище - в него са се преписвали книги, а в края на ХVІІІ в. тук е пребивавал Софроний Врачански – български духовник и народен будител.

Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква, за която се смята, че е строена през Х - ХІ в. През годините храмът и манастирът многократно са били разрушавани и изграждани наново. В сегашния си вид църквата съществува от 1815 г. Изградени са жилищни и стопански сгради, заобиколени от вековни гори. Храмовият празник на манастира е 8 септември – Рождество на Пресвета Богородица. На входа има табела на български и на английски език с историята на манастира. Беседа изнася домакинката на манастира на български език – безплатно.

  • Манастири

Работно време: 07:30 до 18:00

Осеновлаг - Забележителност Манастир Седемте престола - Осеновлаг - Снимка 1 Осеновлаг - Забележителност Манастир Седемте престола - Осеновлаг - Снимка 2 Осеновлаг - Забележителност Манастир Седемте престола - Осеновлаг - Снимка 3