3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Лескова

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Осеновлаг
имейл:
телефон:
00359878927526

Хижа Лескова се намира в махалата със същото има на село Осеновлаг, което е в Голема планина, дял от Западна Стара планина. Хижата е пункт от европейски маршрутE3 (Ком - Емине). Тя представлява голяма сграда, но само на един етаж, с капацитет да побере двадесет и осем души. Санитарните възли и баните са вътрешни. Самата сграда е водоснабдена и електрифицирана от агрегат, а отоплението в студени дни е с твърдо гориво. На разположение на гостите са кухня и столова.

До хижата може да се стигне от гара Елисейна до селото – излиза около двадесет и един километра по асфалтов път, а от там още шест по черен. От село Огоя се стига за два часа и половина, от Литаково – за три часа, а от Игнатица за шест часа и половина. На близо са хижа Тръстена на шест часа и Мургаш на шест и половина.

В района на хижата няма обхват на мобилните оператори. Ако някой има нужда да направи обаждане, може да опита на билото преди спускането към хижата. При идване от хижа Тръстена нагоре на билото стрелките за хижа Лескова се отклоняват вдясно от зимната маркировка. Пътеката не е в добро състояние, но маркировката се намира чак на ниското в гората. Най-добре е да се продължи по-надолу по зимната маркировка и по-нататък се слиза по път вдясно надолу към хижата.

  • Хижи
Осеновлаг - Забележителност Хижа Лескова - Снимка 1 Осеновлаг - Забележителност Хижа Лескова - Снимка 2