4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
Павел баня

Price comment  Цена:
адрес:
Павел баня
имейл:
Turisticheski_centar_pb@abv...
телефон:
+35943612148

Разположен e в централната част на България, между Стара Планина и Средна гора, в непосредствена близост до яз. Копринка и р. Тунджа. В центъра на Розовата долина и на Долината на тракийските владетели, с лековитите си минерални води, курортът дава отлични условия както за балнео-лечебен, така и за алтернативни форми на туризъм – селски, тематичен (свързан с културно-историческото наследство), екологичен, ароматуризъм и др.. Павел Баня е възниква като селище непосредствено след Освобождението. Интересът към минералните извори датира още от Древността, но едва през 1923г. са построяват топли и хладки бани. Днес Павел Баня е динамично развиващ се Спа-курорт, посещава се годишно от над 20 000 туристи от страната и чужбина, които откриват подходящото съчетание от лечение, отдих и почивка. СПА-курортът е утвърден , като лечебно рехабилитационен център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедо-травматологични, увреждания на централната и периферната нервна система.

През месеците май и юни Павел баня ухае на рози. В ранни зори розовите блокове се огласят от веселия смях на млади и стари, закърмени с аромата на роза, които не могат да пропуснат краткия период на розобера. Бреговете на реката и язовира са прекрасни места за отмора, риболов, пикник и разходка сред природата. Водите на реките и язовира са богати на риба, а в тучните ливади и горички често се срещат рядък вид животни вписани в Червената книга на ЮНЕСКО.

В града се намира храм „Рождество Христово”, който е с много интересна архитектура. Много паметници са разположени в Павел баня – паметник на Георги Димитров, паметник на Тодор Мазаров – един от най-великите световно известни тенори, паметник на най-младия Ботев четник - Цанко Минков и др.

Много заведения за хранене поднасят вкусни местни ястия. Местата за отсядане са според всеки вкус, повечето разполагат с минерални басейни.

В Павел баня се организират много празници, които събират хора от цяла България. Най-разпространените са кукерските – през февруари и празника на розата, който се провежда през юни.

Павел баня - Забележителност Павел баня - Снимка 1 Павел баня - Забележителност Павел баня - Снимка 2 Павел баня - Забележителност Павел баня - Снимка 3 Павел баня - Забележителност Павел баня - Снимка 4 Павел баня - Забележителност Павел баня - Снимка 5