3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Баткунски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Пазарджик
имейл:
телефон:
0035935163141

В северните склонове на рида Каркария от Баташкия дял на Родопите е разположен Баткунският манастир "Св. Св. Петър и Павел". За построяването му има две мнения – някои учени смятат, че то е станало в периода XII-XIV век, а според други - още през XII в. В подкрепа на второто твърдение съществува надпис на гръцки език върху мраморна плоча, намерена в черквата "Св. Димитър" в село Паталеница. В наши дни това кога е построен манастирът не е от особено значение, ако се надявате да видите света обител, характерна за тези векове. След XVII в. манастирът е разграбен, опожарен, отново възстановен и през 1774 г. е сринат до основи от кърджалиите. Светата обител е възстановена към края на XIX в. Това, което можете да видите днес, е еднокорабна, едноапсидна сграда без купол манастирска църква, до чиято западната фасада е долепена красива камбанария. Според исторически сведения, през 1872 година манастирът е бил посетен от българския революционер Васил Левски. При една от своите обиколки в Пазарджишко, Апостола на свободата се отбил в Баткунския манастир и основал революционен комитет с представители от околните села - Паталеница, Баткун, Црънча, Елидере (днес Ветрендол) и Ямурчово (днес Мокрище). Паметна плоча напомня за делата на Васил Левски.

Важно място в манастира заема стая, украсена със стенописи, в която през 1867 г. е живял Станислав Доспевски - прочут български възрожденски художник. Известен е под псевдонима Зафир Зограф и е син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Това, което задължително трябва да отбележим за него, е, че е един от първите българи с академично художествено образование. По време на престоя си в Баткунския манастир, Доспевски рисува четири икони: "Богородица", "Христос", "Уброс", "Козма и Дамян" и два портрета: на Йеромонах и на сестра му. Тези ценни портрети образци на българската възрожденска живопис сега се пазят в Пловдивската митрополия.

Друг ценител на манастира бил пазарджишкият управител Али бей. Той често посещавал светата обител, защото именно там намерил изцерение.

Интересна забележителност в манастира "Св. Св. Петър и Павел" е старата лоза. Според опитни лозари възрастта й е над 500 години. Ако данните от задълбочените изследвания са истинни, това я прави най-старата лоза на Балканския полуостров. Едно време размерите на лозата-петвековница били необикновени. Обиколката на стеблото й била 1,10 метра, а короната й била около 70-80 пъти по-голяма, отколкото е в наши дни. За съжаление, през 1978 година силна буря счупила скелето и съборила лозата на земята. Сега в дънера на старата лоза са се развили две нови стъбла. Лозата се охранява от държавата и е обявена за природна забележителност.

За да стигнете до Баткунския манастир, използвайте отбивката за село Паталеница. Светата обител е на няколко километра след Пазарджик по главния път за София.

  • Манастири
Пазарджик - Забележителност Баткунски манастир - Снимка 1 Пазарджик - Забележителност Баткунски манастир - Снимка 2 Пазарджик - Забележителност Баткунски манастир - Снимка 3 Пазарджик - Забележителност Баткунски манастир - Снимка 4