3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Пампорово - Чудните мо...

Price comment  Цена:
адрес:
Пампорово
имейл:
daniela.sivenova@gmail.com
телефон:
0035930518178

Маршрутът “Пампорово – връх Мечи Чал – хижа „Изгрев” – скалния феномен Чудните мостове” има доста сериозна дължина - около 35 километра и дори и при най-благоприятни метеорологични условия се изминава за приблизително 10 часа. През по-голямата си част трасето се движи по ясно различими черни пътища и широки пътеки, минаващи по билото на родопския рид Чернатица.

Въпреки голямото разстояние между двете крайни точки, не бива да се респектирате прекалено много от тази екопътека. За нея не е характерна голяма денивелация, спусканията и изкачванията са с плавен наклон, а това позволява на туристите да обръщат повече внимание на гледките, вместо да се съсредоточават в непрестанната борба със склона.

Изходната точка на екопътека „Пампорово – Чудните мостове” е разположена в непосредствена близост до църквата „Успение на Пресвета Богородица”, откъдето започва нейната червена маркировка. Първата част от маршрута, която се изминава за около 3 часа, отвежда туристите в местността Мечо гробе. Оттук в източна посока се спуска маркировка със син цвят, която за приблизително час извежда в друг забележителен родопски курорт – Чепеларе.

Ако обаче решите да продължите приключението си по Чернатица, ще бъдете приятно изненадани, защото само след около половин час маршрутът достига до хижа „Изгрев”. При положение, че се чувствате уморени или просто искате да с насладите на природата, вместо само да препускате по чукарите, за да стигнете до крайната си точка преди да ви е сварила нощта, можете да останете в хижата, за да пренощувате и да продължите за Чудните мостове на следващия ден. Особено препоръчително е да постъпите така, ако сте начинаещ турист, защото не е сигурно дали ще успеете да разпределите силите си правилно.

В околността на хижа „Изгрев” (както и по протежение на целия преход) можете да се насладите на прекрасни гледки към околните планински ридове и дълбоките речни долини, които ги разделят един от друг. Оттук пътеката продължава на север, пресичайки могъщи гори и свежи поляни. По време на прехода подсичате върховете Кабабалкан и Мечкарски камък, след което се стига до местността Глухите камъни, в която сякаш са разхвърляни живописни скали. От това място на изток се спуска маркирана пътека за село Забърдо.

Около десетина минути след като се подмине местността Глухите камъни, трябва да се отбиете от главната пътека по маркировка със зелен цвят, която води на североизток. Това е трасето за село Орехово, което обаче за около половин час ще ни отведе до крайната ни дестинация – Чудните мостове.

  • Екопътека
Пампорово - Забележителност Екопътека Пампорово - Чудните мостове - Снимка 1 Пампорово - Забележителност Екопътека Пампорово - Чудните мостове - Снимка 2 Пампорово - Забележителност Екопътека Пампорово - Чудните мостове - Снимка 3