3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Студенец

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Пампорово
имейл:
телефон:
0035930162688

Хижа Студенец е разположена в северното подножие на връх Снежанка/1926 метра/. Централната сграда е голяма и на три етажа, побиращи цели 164 души. Санитарните възли, баните и умивалните са общи на всеки етаж. Самата сграда е водоснабдена и електрифицирана, като се отоплява на централно парно. На разположение на гостите са туристическа кухня, столова, ресторант и кафене. До хижата може да се стигне както по пътека, така и по асфалтово шосе, като има и паркинг за идващите с автомобили.

Има много изходни места, от които да се тръгне към хижата. Пловдив сравнително далеч – на 83 километра, но Смолян е само на 16 и може да се стигне пеша за три часа по пряка пътека. Чепеларе е дори по-близо – на 12 и може да се пътува с автомобил. Курортът Пампорово е само на половин час път а село Проглед на час и половина. Селата Стойките и Широка Лъка, съответно на седем и дванадесет километра са също възможни изходни места.

Сред туристическите обекти, които са наоколо са Хижа Смолянски езера на два часа и половина пеш или четиридесет минути с лифтовете от хижа Студенец; хижа Изгрев на шест часа и хижи Момчил юнак и Перелик на четири часа и половина. Връх Снежанка, гордо издигнат на 1926 метра само на 40 минути път пеша, като може да се стигне и за 15 минути с лифт. Орфеевата скала е също на 15 минути с лифт или на 20 пеша. Връх Мургавец е също на близо – за един час път може да се стигне до него и 1858-те метра надморска височина.

  • Хижи
Пампорово - Забележителност Хижа Студенец - Снимка 1 Пампорово - Забележителност Хижа Студенец - Снимка 2 Пампорово - Забележителност Хижа Студенец - Снимка 3