4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
Панагюрище

Price comment  Цена:
адрес:
Панагюрище
имейл:
телефон:
+35935762222

Градът на войводите е разположен в живописна котловина на Същинска Средна гора, на 43 километра северно от град Пазарджик. Районът на града е населяван от дълбока древност, за което говорят откритите над 300 паметници - некрополи, селища, крепости, военни лагери и пътносъобщителни съоръжения. Ненадминат паметник на тракийската епоха е прочутото Панагюрско златно съкровище. То е открито в местността Мерул край Панагюрище на 08.12.1949 г. от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови. Състои се от 9 златни съда с общо тегло 6,164 кг и е датирано към V-IV в. пр. Хр. Съкровището, изработено от злато, е култов сервиз, състоящ се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Днес оригиналът може да се види в Националния исторически музей.

За средновековната история на града напомнят останките на крепостта „Красен”, които се намират на южните склонове на Същинска Средна гора, в близост до Панагюрище.

Панагюрският край е един от центровете на Българското възраждане (XVIII – XIX в.) и на борбите за национално освобождение от османското владичество. По време на Априлското въстание срещу османската власт през 1876 г. градът е център на ІV революционен окръг. Тук населението се вдига най-масово и организирано на борба. В борбите за национално освобождение и обединение панагюрци дават над 1100 жертви. В памет на героите от Април 1876 г. е издигнат Мемориален комплекс „Априлци”, намиращ се на историческия хълм Маньово бърдо в центъра на града. На 9 км на северозапад се намира историческата местност Оборище, свързана с Априлското въстание, до която води и живописна туристическа пътека.

Сред интересните забележителности на града са старите му църкви. Най-старата църква в града е „Свети Тодор Тирон”, построена преди повече от 400 г. До нея през 1823 г. е осветен друг храм - „Свето Въведение Богородично”. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”.

Задължителна спирка при опознаването на историята на Панагюрище е Историческият музей. Централната сграда на музея включва археологическа зала, в която са изложени оригинални находки, открити при разкопки в района на града. Централната експозиция на музея е посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание. Специална зала е отделена на Панагюрското златно съкровище. Тук може да се види копие на златния сервиз, а през пролетта и оригинала, за който е построена специална зала.

Специално място в сърцата на местните хора заема родната къща на Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня. Днес къщата е превърната в музей, а в двора е погребана любимата българска героиня от Априлското въстание.

Входа за всеки обект на музея е 2 лв за възрастни, беседата е 10 лв. Попитайте и за цените на обходни билети.

В града има няколко хотела и къщи за гости, които предлагат настаняване. Местната кухня, известна с вкусните си ястия, можете да опитате в някой от ресторантите на града.

Панагюрище - Забележителност Панагюрище - Снимка 1 Панагюрище - Забележителност Панагюрище - Снимка 2 Панагюрище - Забележителност Панагюрище - Снимка 3 Панагюрище - Забележителност Панагюрище - Снимка 4 Панагюрище - Забележителност Панагюрище - Снимка 5