3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Сакарджа

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Панагюрище
имейл:
телефон:
00359887295642

Хижа Сакарджа се намира под красивият връх Сакарджа. До нея може да се стигне от село Чавдар за четири часа пеш по маркирана пътека или от така наречените Панагюрски колонии за три часа, също пеш.

Комплексът се състои само от едноетажна сграда и бунгало, които общо побират до петдесет и четири души. Четиринадесет места са в стаи с по две и десет легла, докато бунгалото разполага с останалите четиридесет места в стаи с по пет и девет места.

Санитарните възли и баните са вътрешни и общи за всички, а отоплението през зимата е на печки с твърдо гориво. В съседство е едноименният връх Сакарджа (1343 метра), намиращ се само на половин час път. Хижа Братия е на два часа през прекрасна пътечка, виеща се из старите гори, също като хижа Обороище, която обаче е на три часа.

Най-интересната забележителност в района е земленото укрепление на връх Сакарджа, което е служило за вонен лагер. Укрепено е с могъща линия от валове, които са дълбани в самият връх. Построено е през пети век от византийски войски, които са били натоварени с отбраняването на Средна гора. Според историци този лагер е бил един от най-големите за времето си. По непотвърдени източници е побирало между 10 и 12 хиляди война.

  • Хижи
Панагюрище - Забележителност Хижа Сакарджа - Снимка 1 Панагюрище - Забележителност Хижа Сакарджа - Снимка 2 Панагюрище - Забележителност Хижа Сакарджа - Снимка 3