3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Урвич

Price comment  Цена:
адрес:
Панчарево
имейл:
kmetstvo@pasarel.eu
телефон:
0035929924235

Крепостта Урвич заема достойно място в историята на българската държава. Тя е отбранявала един от основните пътища към София и като последна твърдина преди стратегическия град е била от жизненоважно значение. Заедно с историческите забележителности - Панчаревски манастир „Свети Никола“, крепостна черква-манастир "Св. Илия" и Кокалянски манастир „Свети Архангел Михаил“, образува Урвичкия крепостно-манастирски комплекс - част от Софийската Света гора.

Местността Урвич е била заселена още по времето на траките. По-късно, когато крепостта е в ръцете на римляни и византийци, тя е известна под името Ескумане. В превод – крепост на р. Ескус, днешна р. Искър. Преди завземането на Урвич от прабългарите в началото на IX в., тя е изпълнявала ролята на военно-отбранителна крепост. Защитавала е пътя Виндобона - Сингидунум - Наисос - Сердика -Тримонциум (Филипополис) - Адрианополис – Визанциум. Крепостта Урвич е труднодостъпна, за това спомагат водите на най-дългата българска река – Искър. Те я заобикалят от всички страни. При нужда водите й били насочвани около хребета, посредством специална дига. Тогава връзката със сушата се осъществявала единствено по една много тясна ивица, в посока Царичина скала. Тук е моментът да споменем, че в този район река Искър образува живописен меандър, който е обявен за природна забележителност.

Урвич е поредната българска крепост, покрай която битуват легенди, че в района е закопано съкровище. Става дума за съкровището на цар Иван Шишман. Въпреки скептицизма на учените, преди време тук са открити слитъци, на базата на които се предполага, че е имало някакво местно производство, а не просто военна крепост с отбранителни функции. Проучвания от последните години доказват хипотезата – нови артефакти показват, че вероятно става дума за малък средновековен град с отделни предградия по хълмовете наоколо.

В наши дни едно от предизвикателството пред учените е да докажат, че в крепостта е загинал малкият брат на Иван Шишман – Иван Асен V.

Любопитен факт, който си заслужава да бъде споделен, е, че през 1889 г. при поход по тези места писателят Алеко Константинов учредява първия туристически клуб в Свободна България - "Урвич клуб". Клубът просъществува 7 години и става основа за обединяване на любителите на българската природа, които по-късно са сред ентусиастите, поставили началото на организирания туризъм в България при изкачването на Черни връх на 27 август 1895 г.

  • Крепости
Панчарево - Забележителност Крепост Урвич - Снимка 1 Панчарево - Забележителност Крепост Урвич - Снимка 2 Панчарево - Забележителност Крепост Урвич - Снимка 3