3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Панчарево - Гордостта на София

Price comment  Цена:
адрес:
Панчарево
имейл:
телефон:
+35929335826

Панчарево се намира в югоизточния край на Софийското поле, при изхода на красивия Панчаревски пролом на река Искър. Една от най-живописните части от него е меандърът “Урвич”, крепост на цар Иван Шишман, разположен в пресечната точка на планините Лозенска, Плана и Витоша. Панчаревсия манастир се намира в близост до крепоста Урвич и е част от Софийската "Мала Света гора". Самото село е застроено по двата бряга и около устието на витошката на река Бистрица, при вливането и в Панчаревското езеро и отстои на 12 километра югоизточно от центъра на София. Богатото културно-историческо наследство, красивата природа, наличието на минерални извори и разнообразни водни площи, дават основание за разглеждане на Панчарево като една от характерните забележителности на София.

Панчаревското езеро е едно от предпочитаните места за излети, почивка, каране на водни ски, или разходка, защото около езерото има редица маршрути за пешеходен туризъм. Можете да си наемете лодка и да се позабавлявате, а също така има възможност и за риболов. Около самото езеро е пълно с възможности за забавление. Наблизо се намира футболната база на ЦСКА. Самото езеро често е място за провеждане на състезания по водни спортове и е притегателен център за редица спортисти. С малко повече късмет можете дори да срещнете някое голямо име и да вземете автограф. На западния бряг на езерото е разположен балнеологичният курорт “Панчарево” и Национална гребна база “Средец”, която е специализирана за провеждане на тренировки и състезания в гребните дисциплини. По източния бряг на езерото минава живописна Панорамна пътека, от която се разкриват красиви гледки към Витоша, Плана планина и селата Панчарево и Кокаляне.

В района на минералните извори функционира балнеолечебница и спортно-развлекателен комплекс с фитнес, СПА център и ресторант. Местността “Плажа” в южния край на езерото предлага многобройни места за пикник край река Искър, ресторант, детски кът и водоем за платен риболов, който е най-добрият в България, както по отношение на инфраструктурата и оборудването, така и от гледна точка на допълнителните развлечения, които предлага.

Панчарево - Забележителност Панчарево - Гордостта на София - Снимка 1 Панчарево - Забележителност Панчарево - Гордостта на София - Снимка 2 Панчарево - Забележителност Панчарево - Гордостта на София - Снимка 3