3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Батановски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Перник
имейл:
телефон:

В наши дни Батановският манастир „Възнесение Господне” е периодично действащ. Той е сгушен в западното подножие на планината Голо бърдо, в покрайнините на град Батановци. В манастирския комплекс има църква, която е еднокорабна, едноапсидна, с две малки конхи, малък купол и притвор. Храмът е построен през 1870 година. Съществува също така полуразрушена жилищна сграда. Една от забележителностите край църквата до преди години беше дъб на над 300 години. За съжаление, през лятото на 2011 година той е паднал.

Възникването на манастира не може да бъде датирано точно, но според учените е основан по време на Втората българска държава. Намерените два ценни книжовни паметника – миней със служба за Св. Петка, Св. Пантелеймон и Св. Иван Рилски от 1563 г. и едно четириевангелие от 1564/65 г., свидетелстват, че Батановският манастир е бил важно книжовно и просветно средище в тази част на страната. По това време в светата обител е функционирало братство, вероятно ръководено от йеромонах Гаврил. Именно йеромонахът приписва споменатото четвероевангелие, което до ден-днешен се пази в Националния църковен историко-археологически музей в София. От бележките става ясно още, че центърът е имал влияние не само в близката околност, но и извън нея – село Дяково, Дупнишко. По-нататък историята на манастира се губи. Смята се, че през първата половина на XVIII в. той е разрушен от турците. През 1870 година върху руините на старата света обител е съграден Батановският манастир. Построена е днешната църква „Св. Спас”. С цел просветителска дейност е открито килийно училище, което прераства в светско през 1882 година. Манастирската църква е изпълнявала функциите и на енорийски храм за село Батановци. Постепенно с идването на социалистическата власт през 1944 г. животът в светата обител замира, като днес църквата се отваря за служба много рядко. Батановският манастир е обявен за паметник на културата.

Край светата обител можете да посетите други православни храмове, сред които са: Беловодски манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец” в Перник, Вискярски манастир „Свети Свети Павел и Петър” и много други.

  • Манастири
Перник - Забележителност Батановски манастир - Снимка 1 Перник - Забележителност Батановски манастир - Снимка 2 Перник - Забележителност Батановски манастир - Снимка 3