3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Драматичен театър Боян Дановски

Price comment  Цена:
адрес:
Перник, 1, пл. Кракра
имейл:
телефон:
0035976603203

Общински драматичен театър е създаден през 1919 г., наричан тогава Работнически театър. Пиесата , с която се слага началото на пернишкия театър е “Златното руно” от Пшебишевски.

Първата театрална сграда е с варосани, иззидани с плет и измазани с кал стени. През сезон 1920 – 1921 г. почти цялата трупа е уволнена. През 1923 г. вратите му се затварят, а през 1925г. постепенно се създават две трупи към читалища. Така раздвоен театралният живот в Перник протича до 1923 г. През 1935 г. се създава драматическа трупа регистрирана в тогавашното министерство на просветата и призната от Съюза на артистите. През този период 1935 – 1943г. гастролират големи наши актьори на Пернишка сцена: Стоян Бъчваров – режисьор и артист; Кръстьо Сарафов и др. След построяването на Двореца на културата в него се настанява и театъра. През годините пернишкият театър е получавал много награди от районни и национални прегледи, награди на Съюза на артистите, награди за драматизация, за режисура, за сценография.

Драматичен театър “Боян Дановски” е репертоарен тип театър. Откриването на интересни и предизвикателни за интерпретация текстове, създаването на силни спектакли по тях е гаранция за привличането на публика и за признанието на театъра. Репертоарния тип театър е изпитана форма за добра творческа реализация на състава от една страна, и за осъществяване на пълноценни контакти с различни възрастови групи зрители.

  • Театър
Перник - Забележителност Драматичен театър Боян Дановски - Снимка 1 Перник - Забележителност Драматичен театър Боян Дановски - Снимка 2