3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Кракра

Price comment  Цена:
адрес:
Перник, хълм Кървавото
имейл:
телефон:

Днес крепостта е прекрасно място за културно-исторически туризъм. Още повече, че от 2009 г. средновековната крепост "Кракра" е с нова визия. Нощем крепостта вече е осветена. Така вече е с амбиции да конкурира Царевец. Нощем осветените стени се виждат заедно с националното знаме от центъра на града и международния път София-Скопие, който преминава под крепостта. Направено е и алейно осветление. За сигурността на посетителите се грижи денонощна охрана.

Подготвят се копия на култови предмети, битови и керамични съдове, открити при разкопките. Направена е метални платформа, от която туристите със специално монтирани бинокли ще могат да се насладят на откриващата се гледка. Стенобойни машини, използвани при заснемането на чуждестранни филмови продукции ще бъдат монтирани на "Кракра". Те са дарение от кметството в село Рударци и частна строителна фирма. Двата катапулта бяха част от декорите на изкуствената крепост "Алезия" край с. Рударци , на която бе заснет филмът "Спартак". Машините са действащи, всяка от тях се тегли от по 12 впрегнати биволи.

На отсрещния хълм "Кървавото" в една от пещерите е живял св. Иван Рилски, който е закрилник на Перник. Описание затова е дадено в самото житие на светеца. В по-далечна перспектива общинската управа възнамерява да превърне пещерния хълм в поклонническо място. Всички ценители на историческото ни минало могат да се сдобият с камък от градежа на крепостта, подкрепен със сертификат. Камъните се продават на символична цена.

До крепостта се стига по асфалтов път, около 1 км от центъра на града, подходящ дори за майки с колички. Околността е много приятна за пикник, за игра на децата, а пролет цъфтят люляци и уханието има се носи из цялата местност.

  • Крепости
Перник - Забележителност Крепост Кракра - Снимка 1 Перник - Забележителност Крепост Кракра - Снимка 2 Перник - Забележителност Крепост Кракра - Снимка 3