3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут село Кладница – хижа Сел...

Price comment  Цена:
адрес:
Перник
имейл:
hija_selimica@abv.bg
телефон:
00359899913891

Туристическият маршрут започва от село Кладница (община Перник) и е изключително лек и приятен, подходящ за начинаещи туристи, възрастни природолюбители и групи с малки деца. От селото до „Селимица” се стига за около 1 час по павирана туристическа алея, така че няма никаква опасност да се загубите или да се стигне до каквито и да било други неприятни инциденти. По протежение на трасето няма сериозни изкачвания или трудни участъци. Ако изберете подходящи метеорологични условия, преходът ви ще бъде нещо, което много наподобява приятен излет.

Хижа „Селимица” се намира на 1305 метра надморска височина, в непосредствена близост до каменна река (морена от последния ледников период), разположена в подножието на връх Селимица (2041 м), югозпадната част на Витоша. Хижата е построена по инициатива на минния инженер Хелмут Брокс и е открита през 1930 година, което я прави една от най-старите в България. През 2003 година е ремонтирана основно, през 2011 е обновена и сега предлага ресторант с разнообразна кухня и открита панорамна тераса. От околността на хижата се откриват прекрасни гледки не само към Югозападна Витоша, но при хубаво време можете да се насладите на язовир „Студена”, Дупнишкото поле, Верила и западните склонове на Рила.

В непосредствена близост до хижа „Селимица” минава пешеходна алея, която води до крайната точка на маршрута, хижа „Острица”. Теренът е малко по-стръмен, отколкото в първата част на прехода, но е също толкова лесен за преминаване, а пътеката отново е отлично различима и ни позволява да се насладим на красотата на природата, макар и намирайки се в непосредствена близост до голямата и вечно забързана София. Разстоянието се изминава за около час, а трасето преминава през красиви гори и типични за Витоша скалисти местности с моренни реки.

Хижа „Острица” е построена в североизточното подножие на връх „Острица”. Намира се на 1636 м надморска височина и е изградена на мястото на изгорялата хижа „Брокс”, носеща името на гореспоменатия инженер Хелмут Брокс. Тя е едно от възлозите места в югозападната част на Витоша и оттук можете да поемете към доста обекти, привлекателни за туризъм. До връх Острица (1696 м) се стига само за десетина минути, а още по-близо е почивен дом „Рудничар”.

Хижа „Еделвайс” се намира само на около половин час по отлично маркирана пътека, Златните мостове, една от най-големите атракции в ниската част на Витоша са на приблизително час, а софийският квартал „Княжево” отстои на 3 часа. Така че можете сами да изберете накъде да продължите, или откъде да се приберете в цивилизацията.

  • Маршрути
  • Хижи
Перник - Забележителност Маршрут село Кладница – хижа Селимица – хижа Острица - Снимка 1 Перник - Забележителност Маршрут село Кладница – хижа Селимица – хижа Острица - Снимка 2 Перник - Забележителност Маршрут село Кладница – хижа Селимица – хижа Острица - Снимка 3 Перник - Забележителност Маршрут село Кладница – хижа Селимица – хижа Острица - Снимка 4