3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Родопски партизани ...

Price comment  Цена:
адрес:
Перущица
имейл:
office@varhovrah.com
телефон:
00359896715911

Изходната точка на маршрута е хижа „Родопски партизани”, която е разположена в местността Лещенско, на 595 метра надморска височина. До нея стига асфалтиран път, но може да се осъществят и приятни преходи от село Храбрино (община Родопи, област Пловдив), откъдето се стига за около час по отлично маркирана четирикилометрова пътека и от град Перущица (два часа и половина, около десет километра).

От хижа „Родопски партизани” се поема по лесно разпознаваема пътека, водеща до хижа „Бряновщица”. Трасето започва при гърба на сградата, като почти веднага навлиза в малка горичка и скоро извежда на шосето от село Брестовица (община Родопи, област Пловдив) за хижа „Бряновщица”. Разстоянието се изминава за малко повече от час с нормален ход, а преходът е нищо повече от приятна разходка със съвсем лек наклон. Минава се през хубава гора и, въпреки че ходим по асфалт, можем напълно да се потопим в атмосферата на магичната планина.

Оттук до хижа „Върховръх” се върви по добре поддържан черен път, който продължава да пресича красива горски масиви. Преходът отново не е труден, изкачванията са полегати, няма опасни участъци. От хижа „Бряновщица” до крайната точка на маршрута разстоянието е приблизително два пъти по-голямо, отколкото това от първата част на прехода.

Единственият недостатък на трасето е, че черният път почти не излиза от гората през цялото време и по този начин не позволява на туристите да разгледат околностите. За сметка на това пък имат прекрасната възможност да се порадват на красивата флора на Родопите, а, ако попаднат тук в подходящия годишен сезон, и да си наберат ягоди, боровинки, други горски плодове, гъби и билки.

Като цяло маршрутът е насочен към постигане на хармония с природата, без каквито и да било екстремни преживявания. Единствената обективна причина за такива може да бъдат неблагоприятните метеорологични условия, така че се информирайте за тях от надежден източник. Макар че районът да не се характеризира с резки промени на времето или сурови температурни стойности.

Около час след хижа „Бряновщица” пътят стига до поляна, на която има идеални условия за лагеруване. Тук има кръстопът с три разклонения, като трябва да се продължи по средното. До хижа „Върховръх” се достига след около два или три часа (от „Бряновщица”).

Хижата разполага с всички удобства. Има и ресторант, предлагащ местни специалитети. Ако имате желание, можете да се изкачите и до връх Върховръх (1633 м), разположен само на около 15 минути.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 1 Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 2 Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 3 Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 4 Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 5 Перущица - Забележителност Маршрут Хижа Родопски партизани – хижа Върховръх - Снимка 6