3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Радомир

Price comment  Цена:
адрес:
Петрич
имейл:
info@hijabelasica.eu
телефон:
00359896688378

Връх Радомир / на гръцки: Калабака / е най-високият връх на планината Беласица - 2029 метра. Отстои на 9 километра югозападно от Петрич. До 1942 година той носи името Калабак, име все още използвано от местното население. Новото му име е дадено в чест на българския цар Гаврил Радомир. Издига се на главното планинско било, западно от връх Дебело бърдо и източно от връх Лозен. Има пирамидална форма с много стръмни западни и южни склонове. Изграден е от метаморфни скали. Почвите са планинско - ливадни и кафяви горски. Растителността е субалпийска тревна. По билото му минава държавната граница между България и Гърция. Върхът е маркиран с гранична пирамида № 24.

Основните изходни пунктове за изкачването му са град Петрич / 6 часа /, село Самуилово / 5 часа / и хижите Лопово / 2 часа /, Конгур / 3 часа / и Беласица / 4.30 часа / на българска територия/, както и с. Мандраджек / 6 часа / на гръцка територия. Връх Радомир е включен в инициативата на БТС Покорител на 10-те планински първенци.

Изходно място за туристи е гр. Петрич - 9 километра по асфалтов път или 1.30 часа по пряка пътека.

С транспорт - кола се тръгва в посока на хижа Беласица и хижа Конгур. Точно преди хижа Беласица е отбивката за Конгур. Пътят е приличен - асфалтов. Не след дълго се стига до ново разклонение. На ляво има обозначение хижа Конгур - 5 км., за предпочитане е изкачването да стане пеша. Десният път може и да не е обозначен, привидно вероятно е и лош, но 10 метра след разклонението пак става асфалтов. Той също стига до хижа Конгер, но е по-обиколен. Асфалта изчезва 3 км. преди хижата. Има приятно място за паркиране с чешма с хубава планинска вода. От тук нататък се върви пеша. На километър след чешмичката има маркирано разклонение за хижата. След него следва една интересна част - стига се до ново разклонение: основният път върви наляво, а този който съкращава изкачването върви право нагоре, това е коларски път и по него се пропуска хижата. Излиза се над нея. В края на коларския път има полянка с дървена маса и пейка за пикник. След петдесет метра коларският път се пресича с черен път, който е в по-добро състояние. След сто метра по коларския път нагоре се стига до изоставен строеж и от там вече пътя за връх Конгур е много добре маркиран. Но ние сме тръгнали за връх Радомир. Там където се пресичат коларския и черния път се тръгва на дясно. Черният път криволичи доста и на места е с голяма отрицателна денивелация, но пък е вярната посока към връх Радомир. Този маршрут е може би по-краткият. Стига се до пътечка, която в по-голямата си част по ръба е открита и наклонена. Билото на върха е чисто. Зимата задължително се минава през самото било. Летният път минава от седлото през северните склонове на билото. Склоновете и от север и от юг са достатъчно стръмни, т.е. рисковано е те да се пресичат. От седлото трябва внимателно да се изкачи един тревисто-скален улей, който води до основното било на Беласица. От двете страни на острия хребет с козирки са дълбоки пропасти с лавинни полета. Първоначално се минава през няколко върха и връхчета, половината от които доста скалисти, за да се стигне до връх Радомир. Наближавайки Радомир, билото постепенно се разширява, заобля и се излиза на самия връх. На юг се вижда язовир Керкини, езерото Дойран на юго-запад, река Струма и много планини в Гърция.

Започвайте изкачването към връх Радомир още сутринта, около 8.00 часа, за да се върнете по-светло.

Всеки турист може да отседне в хижа Беласица, намираща се на северния склон в планината Беласица - местността Илиевска нива, на 720 метра надморска височина. Представлява триетажна сграда с общ капацитет 65 места в стаи с 2, 4 и повече легла, разпределени в 18 стаи и 2 апартамента, паркинг, многофункционална зала, спортна площадка. Хижата е отремонтирана, стаите разполагат със самостоятелни санитарни възли, топла вода, локално парно и ТV. На разположение е и ресторант с 80 места. Хижата е отличен изходен пункт за туристически преходи и маршрути, в близост са около 11 туристически дестинации, организират се излети с професионални планински водачи.

За контакти с хижа Беласица:

Телефони за връзка: 0896 688 378 и 0895 516 755

Електронна поща: info@hijabelasica.eu

Под връх Радомир е и заслона "Розова поляна". Намира се в едноименната местност с надморска височина 1007 м.

Представлява едноетажна сграда, състояща се от две помещения и осигурява подслон за 20 души. Няма обслужващ персонал. Има вода отвън.

На 1050 м. надморска височина към връх Радомир се намира и вечно зеленото дърво.

  • Върхове
Петрич - Забележителност Връх Радомир - Снимка 1 Петрич - Забележителност Връх Радомир - Снимка 2 Петрич - Забележителност Връх Радомир - Снимка 3 Петрич - Забележителност Връх Радомир - Снимка 4