3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Заслон Розова поляна

Price comment  Цена:
адрес:
Петрич
имейл:
телефон:

Заслонът „Розова поляна” се намира в едноименната местност под връх Радомир при надморска височина 1031 метра. Представлява масивна едноетажна сграда, състояща се от две помещения и осигурява подслон за 20 души. В заслона няма обслужващ персонал. Сградата е оборудвана с маси и пейки. Отоплява се чрез печка на твърдо гориво. Предлага на посетителите външна чешма и барбекю. В постройката няма легла и поради тази причина се използва за краткотраен престой. Приятно и подходящо място за отдих, кратки разходки и излети сред природата. Стопанисва се от ТД „Калабак” град Петрич. В непосредствена близост по пътя в посока към хижа Конгур има постройка, която приема туристи и разполага с 15 места.

Заслон „Розова поляна” често е използван като междинен пункт от град Петрич към хижите „Конгур” – 0.45 часа и „Беласица” – 1.00 час.

Пешеходни маршрути в близост, които представляват интерес за посетителите са към върховете „Конгур”(1990м.) и „Радомир”(2029м.) – 3.30 часа.

Маршрута от заслон „Розова поляна” до връх „Конгур” се изминава за приблизително 3.00 часа. Пътеките са маркирани с червена маркировка. От заслона се тръгва по черен път до хижа „Конгур”, разположена в местността „Чаршията”. От хижата се продължава в посока юг до местността „Попульо”, където има руини от голяма постройка, наричана от местните „пионерския лагер”. По пътека, намираща се от дясната страна се продължава към местността „Вършилото”. Мястото предразполага към къмпингуване и в близост, северно от билото има вода. От местността „Вършилото” за приблизително 0.50 часа се изкачва връх „Малък Конгур”, а за още 0.30 – връх „Голям Конгур”.

Петрич - Забележителност Заслон Розова поляна - Снимка 1 Петрич - Забележителност Заслон Розова поляна - Снимка 2 Петрич - Забележителност Заслон Розова поляна - Снимка 3