3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Конгур

Price comment  Цена:
адрес:
Петрич
имейл:
телефон:
0035974522544

Хижа „Конгур” се намира в местността „Чаршиите” на 1284 метра надморска височина в планината. Хижата се намира на територията на Национален парк Беласица. Хижата е открита през 2004 г. Използва постройките на бивша погранична застава, строена през 1956 г.

Представлява комплекс от две сгради. Основната сграда е масивна двуетажна постройка с общ капацитет от 30 места. Леглата са разпределени в стаите по две, три, четири и осем. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Отоплението се извършва чрез печки на твърдо гориво. Санитарните помещения са вътрешни и общи. Обекта разполага с туристическа столова и кухня. По-малката сграда предлага възможност за настаняване на 14 души, които са разпределени в стаи с по едно, две и четири легла. Санитарните възли отново са вътрешни. Хижа „Конгур” е отворена за посетители през цялата година. Пред хижата на поляната са изградени беседки, а на открита тераса са оформени места за отмора.

Изходна точка за хижата е град Петрич. Местоположението и е на приблизително 18 км. разстояние от града. Пътя през по-голямата си част е асфалтиран. Едва последните няколко километра са поддържан горски път.

В околностите съществуват условия за практикуване на пешеходен туризъм по маркирани пътеки. Хижа „Конгур” е основният изходен пункт за туристически излети в Беласица. От хижата до билните части е нанесена лентова маркировка с червена боя. Маршрутите са до връх „Конгур”(1990 м.) – 1.30 часа, връх „Радомир”(2029 м.) – 3.00 часа и връх „Тумба” – 8.00 часа. Хижата се намира в близост до заслон „Розова поляна” – 1.00 час и хижа „Беласица” – 1.30 часа.

  • Хижи
Петрич - Забележителност Хижа Конгур - Снимка 1 Петрич - Забележителност Хижа Конгур - Снимка 2 Петрич - Забележителност Хижа Конгур - Снимка 3 Петрич - Забележителност Хижа Конгур - Снимка 4