3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Петрово - Гоцев връ...

Price comment  Цена:
адрес:
Петрово
имейл:
телефон:

Славянка (или Алиботуш) е една от най-малко познатите планини в България. В миналото тя е приемана като част от Пирин, а поради граничния си характер и рестрикциите за туризъм в района й преди 1989 година, и до момента е слабо посещавана. Това игнориране е несправедливо, защото Славянка има изключително разнообразна и много добре запазена природа, а Гоцев връх (2212 метра надморска височина) е един от най-внушителните извън най-големите български планини.

Най-често използваните подстъпи за изкачване на Славянка са селата Парил на изток (община Хаджидимово; откъм река Места) и Петрово (община Сандански; от запад). Описаният маршрут използва за изходна точка село Петрово.

От него се тръгва по асфалтовия път за село Голешово. Трасето не се отклонява никъде и след шест километра достига до хижа „Извора”. Тя представлява бивша гранична застава, преустроена след разпадането на Източния блок. Намира се в живописна местност на изток от Парилската низина.

Маршрутът продължава все така по асфалтовия път за село Голешово. На около 3 километра след като се подмине хижата от шосето се отклонява черен път, който се насочва към местността Ливада и високите части на планината. Това е и мястото, на което започва маркирана в синьо пътека за първенеца Гоцев връх.

Около половин час след като се тръгне по коларския път, се достига до отбивка вляво, по която можете да тръгнете, за да спестите време и да избегнете широките серпентини на пътя. Пряката пътека е стръмна и пресича гори от бял и черен бор, за да се свърже отново с черния път на мястото, на което за пръв път пред туристите се откриват гледки към Гоцев връх, Шабран (2195 м) и Цари връх (2183 м).

На около километър оттук трасето ни извежда в местността Ливада, където е изграден заслон. Пътеката скоро навлиза в гора от черна мура, след края на която се излиза на открито място, предлагащо красива гледка към Славянка. Пътеката следва билния ръб в посока Шабран, като малко преди него се отклонява и го изкачва полегато. Върхът представлява широко заравнение, от което маршрутът се спуска към граничните пирамиди и по тях тръгва към Гоцев връх. От него се разкрива красива гледка към близките планини на територията на Гърция.

Трасето се спуска все така по граничната маркировка в местността Бельов дол, а после се изкачва полегато до Цари връх. Тук маршрутът изоставя пирамидите и завива на север, а гледките към Пирин са впечатляващи. Слизането става на североизток през местността Хамбарите към село Парил.

  • Маршрути
  • Върхове
Петрово - Забележителност Маршрут Село Петрово - Гоцев връх - село Парил - Снимка 1 Петрово - Забележителност Маршрут Село Петрово - Гоцев връх - село Парил - Снимка 2 Петрово - Забележителност Маршрут Село Петрово - Гоцев връх - село Парил - Снимка 3