4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Пещера
имейл:
razvitie_pestera@abv.bg
телефон:
+35935065681

Пещера е град в Южна България . Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до градовете Батак и Брацигово. Град Пещера е селище с твърде стара и интересна история. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци.

Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това от пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името "Пещера" е от 1479 година.

Във възрожденската епоха е извършено огромно строителство на църкви, мостове, чешми, къщи, училища от майсторите на пещерската архитектурно-строителна школа. Тяхно дело са монументалните църкви „Св. Димитър“, „Св. Петка“, „Св. Богородица“ и Часовниковата кула в град Пещера. Ако сте решили да посетите едно по-различно място в България, то Пещера със сигурност ще ви предложи много нови и неочаквани преживявания. Пещера Снежанка се намира на около 5 км от града в посока към Батак в местността "Лилова скала". Пътят с кола приключва на паркинг, от който следва изкачване по стръмна екопътека. В близост до Пещера се намира и резерват Купена, който от 1977 г. е под закрилата на ЮНЕСКО. Пътеката водеща към резервата започва от паркинга в подножието на пещера Снежанка. Другата пещера в околността е Юбилейна. Може да се каже, че това е най-богата и най-разнообразна пещера в цялата страна. Няма нито една липсваща пещерна форма тук. На около 16 км от Пещера се намира летовище Св. Константин. Курортният комплекс предлага много добри условия за почивка. За почитателите на зимните спортове през зимата работят два ски влека и две писти. През лятото курортът предлага тишина и спокойствие, съчетани с туристически атракции. Язовир Батак се намира в близост до летовището и предлага на активно почиващите туристи възможности за риболов и водни спортове. Историческият музей на Пещера пази над 8000 експоната от неолита до наши дни. Градският парк, който се намира в сърцето на Пещера, предлага възможност да си отдъхнете сред спокойствие и зеленина.

  • Пещери
Пещера - Забележителност Пещера - Снимка 1 Пещера - Забележителност Пещера - Снимка 2 Пещера - Забележителност Пещера - Снимка 3 Пещера - Забележителност Пещера - Снимка 4