3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Паскал

Price comment  Цена:
адрес:
Пирдоп
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

Връх Паскал е една от атрактивните дестинации в централна Стара планина, посещавана по всяко време на годината. Той е сред първенците в планината и е разположен в Златишко-Тетевенския ѝ дял. Скалистият връх се издига до 2029 метра надморска височина и покоряването му си заслужава. Намира се на няколко километра източно от връх Свищи плаз (1888 м), в чието подножие едно време се е добивало злато, и връх Косица (2001 м). На северния му склон има грамада от сферични блокове. С такива е запълнена и основата на стръмния склон на върха, спускащ се към долината на река Паскалска.

През връх Паскал минава най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България Ком - Емине (Е3). Той представлява българската част от туристическия преход, свързващ Атлантическия океан и Черно море. В миналото е наричан „Маршрут на дружбата“. Дължината на маршрута „Ком — Емине“ е приблизително 650-700 км, и е постижим за 20-25 дни в летни условия и около месец — в зимни.

На скалистия връх Паскал се открива красива гледка към местността наоколо. При ясно време оттук се виждат река Дунав - като синя лента в далечината, Рила, Пирин, Родопите, Витоша. Видни са и двата по-ниски върха наблизо - Калето и Джемински камък. От тук се вижда и хижа Момина поляна, която е на около 2 часа път от върха. До върха можете да стигнете и от хижа Ачкова бичкия. Преходът ще ви отнеме около 4 часа. Минава се през местността Сеньова поляна и хижа Момина поляна. Други изходни пунктове са град Пирдоп, хижа Паскал и град Златица.

За преход през студените месеци е задължително в името на безопасността си да имате зареден мобилен телефон, да носите необходимата екипировка и не на последно място храна и вода.

В района на връх Паскал може да разгледате доста исторически и културни забележителности. Наблизо са църквите „Св. Георги Победоносец” в Златица, „Св. Николай” и „Успение на Пресвета Богородица” в Копривщица, „Св. Св. Кирил и Методий” в Душанци, Еленския манастир „Св. Пророк Илия” и Златишкия манастир „Вознесение Господне”.

Освен споменатите хижи за туристите работят още хижи Бенковски, Вежен, Кашана, Мургана, Паскал, Планински извори, Свищи плаз и Стражата.

  • Върхове
Пирдоп - Забележителност Връх Паскал - Снимка 1 Пирдоп - Забележителност Връх Паскал - Снимка 2