3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Мургана

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Пирдоп
имейл:
телефон:
00359886890405

Хижа Мургана се намира в старата местност Топалов кладенец, която се шири в югозападното подножие на връх Мургана, който е висок 1639 метра, който се намира в Етрополска планина, дял от Средна Стара планина. Самата хижа е част от пункт от европейския маршрут E3 (Ком - Емине). Разположена на 1385 метра надморска височина, тя представлява голяма, триетажна сграда, която разполага с капацитет да побере шестдесет души и предлага вътрешни и външни санитарни възли и бани.

Сграда и е водоснабдена и е прокаран ток. Отоплението през студени дни е и с печки на ток, и с такива на твърдо гориво, като на места има и парно отопление. На разположение на гостите на хижа Мургана са туристическа кухня, столова и лавка.

До самата хижа може да се стигна по асфалтов път, а най-изгодните източни точки за пешходен преход са село Челопеч на два часа и село Мирково на три. В съседство хижа Кашана, която е само на един час път. Хижа Чавдар е на цели четири, а Свищиплаз – на четири часа и половина. Всички пътеки са маркирани, а и хижарите с радост биха упътили всеки, чудещ се за следващата си дестинация.

  • Хижи
Пирдоп - Забележителност Хижа Мургана - Снимка 1 Пирдоп - Забележителност Хижа Мургана - Снимка 2 Пирдоп - Забележителност Хижа Мургана - Снимка 3