3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Паскал

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Пирдоп
имейл:
телефон:
00359887581150

Хижа Паскал се намира в местността Мали извор. Тя е комплекс от три сгради, които побират 83 души, разположен на красива поляна непосредствено над гористата местност. Централната сграда е двуетажна, с капацитет от 62 места. Тя е електрифицирана и водоснабдена, а отоплението е на печки с твърдо гориво. Санитарните възли и баните са в отделна сграда. На разположение на туристите са кухня, столова и лавка. Наблизо е и хижа Мали Извор, която е на десет минути път – тя разполага с места за петнадесет човека и външни санитарни възли. Също електрифицирана и водоснабдена, тя се отоплява на твърдо гориво.

По далечни туристически обекти са хижа Свищиплаз на два часа, хижа Момина Поляна на три и половина, Планински Извори на три часа и хижа Бенковци на шест. Всички пътеки са маркирани, а до самата хижа Паскал може да се стигне от град Придоп за два часа по пешеходна пътека.

Хижа "Паскал" е част от националната верига високопланински обекти за екскурзионно летуване, както и изходно място за ежегодните зимни и летни изкачвания на най-високия връх в околността – Паскал, намиращ се на 2029 метра надморска височина.

  • Хижи
Пирдоп - Забележителност Хижа Паскал - Снимка 1 Пирдоп - Забележителност Хижа Паскал - Снимка 2 Пирдоп - Забележителност Хижа Паскал - Снимка 3