3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Свищиплаз

Price comment  Цена:
3.50
адрес:
Пирдоп
имейл:
телефон:

Хижа Свищиплаз се намира в местността Малка поляна, която е в югозападното подножие на връх Михаля. Комплексът представлява огромна, триетажна с града, която има капацитетът да побере петдесет и седем души. Санитарните възли и баните са етажни, а самата сграда е водоснабдена, електрифицирана и се отоплява на печки с ток и твърдо гориво. На разположение са туристическа кухня, столова и лавка.

До хижата може да се стигне за три часа по маркирана пътека от град Златица. Повече време отнема по пътя от Етрополе до Кашана, който е 18 километра по шосе и още три часа и половина пеша по пътека. Може да се стигне и от село Ямна за пет часа, също по пътека.

В съседство са хижите Кашана, Паскал, Момина Поляна и Планински извори, съответно на три часа и половина, час и половина, четири часа и четиридесет и пет минути и четири часа. До хижа Момина Поляна се стига през седловината Гроба или през по-краткият път за три часа и половина край извора Конски кладенец. Всички пътеки са маркирани. Наблизо е и върхът, чието име носи хижата – Свищиплаз – който се издига на 1888 метра надморска височина и е на час и половина път.

Хижата се ремонтира!

  • Хижи
Пирдоп - Забележителност Хижа Свищиплаз - Снимка 1 Пирдоп - Забележителност Хижа Свищиплаз - Снимка 2 Пирдоп - Забележителност Хижа Свищиплаз - Снимка 3