3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Бойков връх

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Бойков връх е последният връх от Дебели рид. Това е най-южната част от Северен Пирин. На него от връх Джано на юг са разположени върховете Ченгелчал (2709 м), Демирчал (2673 м), Хлевен (2639,7 м), Саплийца и Бойков. Последният се намира на главното било на Северен Пирин и е висок 2343,3 метра. Върхът е най-южният висок връх, след който билото рязко се снишава до границата с най-малкия дял на планината – средния. В някои карти с името Бойков връх неточно е означена кота 2044 в местността Арамитско падало или Падалото, а кота 2343 е отбелязана като връх Саплийца. Някога на Арамитското падало са се събирали арамиите (комитите), за да се порадват на своята плячка. Носят се легенди, че на места по поляната и днес могат да се видят стъпките на комитите, но, както сами се сещате, това е по-скоро невъзможно. Все още обаче се вижда ясно винарската пътека, която подсича Бойков връх от Банско за Мелник.

За произхода на името на върха има легенда. Тя разказва, че там е загинал по време на сражение с османците смелият и непокорен хайдутин Бойко, борещ се срещу ислямизирането на района. Това е причина за известен период от време върхът да е наричан Бойков гроб. Сред местното население върхът е известен и с имената Каратепе и Черен връх, поради факта, че е обрасъл с клек.

Има много начини да изкачите Бойков връх. Един от тях тръгва от местността Дългата поляна, през Говедарника, Арамитското падало и ето го Бойков връх!

В района работят целогодишно няколко хижи, сред които Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Попови ливади, Синаница и Яне Сандански.

Сред историческите и природните забележителности край Бойков връх си заслужава да отделите внимание за пещерата Бъндерица, скалното образувание Кончето, Влахинския водопад, Демянишкия скок, Юленския скок, Байкушевата мура, римския мост в Мелник, църквите „Св. Архангел Михаил” и „Успение Богородично” в Гоце Делчев, „Св. Николай Чудотворец” в Мелник и манастирите „Света Богородица Спилеотиса” в Мелник и „Рождество Богородично” в Рожен.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Бойков връх - Снимка 1 Пирин - Забележителност Бойков връх - Снимка 2 Пирин - Забележителност Бойков връх - Снимка 3