3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Брезнишки езера

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
pirin_np@mail.bg
телефон:
0035874988204

Брезнишките езера са езерна група с ледников произход, разположени в Брезнишкия циркус в северната част на Пирин планина. На запад територията на трите Брезнишки езера граничи с билото на връх Ченгелчал и връх Демирчал, на север с Кадриев рид, а на юг – Янузов рид. Трите езера са малки по площ и са разположени на 2579-1963 метра надморска височина.

Горното Брезнишко езеро е най-високо разположеното езеро от трите Брезнишки езера. Изключително красиво и отличаващо се от останалите по това, че е разположено във фуниевиден циркус на югоизток от връх Ченгелчал. Езерото е сред най-високите пирински езера – четвърто е по ред след Горно Полежанското езеро, Горно Газейското езеро и Плешивото езеро. Площта му достига до 13,5 декара, а бреговете му са обградени със сипейни каменисти стени, където не вирее никаква растителност. Гледката към идеалната фуния на Горно Брезнишкото езеро е възхитителна, особено погледната от Янузов рид! Панорама, която никога няма да забравите. На югоизток от него е разположено второто езеро от езерната група – Средното Брезнишко езеро (2217 м. н. м.). То е най-голямото езеро от трите Брезнишки езера с площ от 21,8 декара. Последното езеро е Долното Брезнишко езеро, което е наричано още Сухият гьол. То е най-ниското езеро в Пирин планина (1963 м. н. м.) и се намира на 1700 метра на изток от Средното Брезнишко езеро. Със своята площ от 4,6 декара то е най-малкото от езерната група.

Горното Брезнишко езеро дава началото не река Туфча. В нея се вливат потоците, оттичащи се от множество други езерни групи в Пирин, и така тя става най-дългата и пълноводна река в тези територии на Пирин. Изходен пункт към езерата може да бъде село Брезница, през където минава и река Туфча.

Пирин - Забележителност Брезнишки езера  - Снимка 1 Пирин - Забележителност Брезнишки езера  - Снимка 2 Пирин - Забележителност Брезнишки езера  - Снимка 3