3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Василашки езера

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
pirin_np@mail.bg
телефон:
0035874988204

Василашките езера са езерна група от десет езера, разположени на територията на Пирин планина във Василашкия циркус, между върховете Тодорка, Василашки чукар и Типицките върхове. Считани са за едни от най-красивите и живописни ледникови езера в Пирин! Водите им се оттичат едно към друго и накрая се вливат в река Демяница. Василашкият циркус е терасовиден и се състои от още няколко по-малки циркуса, разположени стъпаловидно над основния. Именно в него са се формирали две от най-емблематичните Василашки езера – Долното и Горното. На юг от тях се намират Тевното Василашко езеро заедно с още няколко по-малки езера. А на северозапад са разположени и най-високите езера в групата – Тодорини езера. Легенда разказва за произхода на името на езерата. Преди години Васил бил толкова влюбен в красивата мома Тодорка, че от мъка се хвърлил във водите на Рибното езеро. Защо – легендата не казва… И до ден днешен Рибното езеро е считано за най-красивото от всички Василашки езера. То се намира под Горното Василашко езеро и е второ по големина от групата с площ от 35,9 декара. На южния му бряг се е формирал живописен малък полуостров. В него се оттичат водите на целия циркус и така то дава началото на буйната Василишка река. Езерото е много богато на пъстърва, което е и причината за наименованието му. Друго емблематично езеро от групата е Тевното Василашко езеро (2362 м. н. в.). Познато е още като Синьото езеро и е едно от най-дълбоките и големи езера в Пирин с площ от 63,9 декара и дълбочина до 29 метра. Наситеният му тъмно син цвят и малкият остров в средата на езерото го превръщат в едно от най-красивите Пирински езера. Горното Василашко езеро се характеризира със специфичната си напомняща на бумеранг форма, а Горното Тодорино езеро пък е петото най-високо разположено езеро в Пирин (2536 метра надморска височина). Според легенда Горното и Долното Тодорино езеро (2510 м. н. в.) са очите на красивата мома Тодорка, която безспирно плакала по загубата на удавилия се в Рибното езеро Васил.

Василашките езера са изключително разнообразни и живописни, което ги превръща в една притегателна планинска природна забележителност. За изходен пункт към езерата може да бъде хижа Демяница, като се вземе пътеката, която върви към Тодорина порта и се спуска към хижа Вихрен и хижа Бъндерица. Отсреща се извисяват скалите на Стражите, а красотата и спокойствието на мястото ще ви оставят без дъх.

Пирин - Забележителност Василашки езера - Снимка 1 Пирин - Забележителност Василашки езера - Снимка 2 Пирин - Забележителност Василашки езера - Снимка 3 Пирин - Забележителност Василашки езера - Снимка 4 Пирин - Забележителност Василашки езера - Снимка 5