3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Бански суходол

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Третият по височина връх в красивата Пирин планина е Бански суходол. Той се извисява до 2884 метра надморска височина, след първенеца Вихрен (2914) и подгласника му Кутело (2908 м). Върхът е разположен в северния дял на Пирин, на главното било.

Ако се качите на Бански суходол, гледката в четирите посоки на света е поразяваща. На югоизток погледът ви ще привлече внушителната снага на Кутело. Двата върха са свързани със седловината Кончето - шеметен труднопроходим карстов ръб с най-малка ширина до 70 сантиметра. На североизток отвесният 300-метров склон на Бански суходол достига до едноименния циркус. В него по всяко време на годината има снежници, като са разкрити и няколко карстови пещери. Внушителна и незабравима е гледката на югозапад. Там погледът ви пада върху долината на Влахинската река. В тази посока се открива просторна панорама към последните два карстови исполина Вихрен и Кутело, гранитните Хвойнати връх и Муратов връх, както и към страничното Синанишко било и неговите ридове и циркуси - Влахински циркус, Влахинските езера, ридът Гредаро, Гергийския циркус и в далечината мраморния зъб на връх Синаница.

На северозапад от Бански суходол пък по главното било е разположен безименен връх, от който на север-североизток се отклонява карстовия Котешки рид. Оттам главното било продължава в посока запад-северозапад към връх Баюви дупки.

Любопитно да знаете е, че между върховете Пирин и Бански суходол се намира резерватът „Баюви дупки – Джинджирица”. Площта му е 2873 хектара и включва циркусите Баюви дупки, Разложки суходол, Каменитица, връх Окаден, Сегмен тепе, Даутов връх, м. Конярника и долината на Бяла река. Фауната впечатлява – наброява около 500 вида висши растения, 55 ендемити, много видове, включени в Червената книга на България и европейски и световни списъци.

Районът не се скъпи и на водопади и пещери. Наблизо шумят водите на няколко водопада, сред които Влахински водопад, Демянишки скок, Попинолъшки водопад, Свети Никола, Скакалото и Юленски скок. От пещерите си заслужава да видите Бъндерица и Шаралийска.

Има няколко изходни пункта за покоряването на връх Бански суходол. Някои от тях тръгват от хижа Вихрен, хижа Бъндерица, хижа Яворов или заслона Кончето. Най-дълго време продължава маршрутът от хижа Яворов, а най-бързо се стига от заслона – за няма и час.

На разположение на туристите работят няколко хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Моравица, Предел, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Бански суходол - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Бански суходол - Снимка 2