3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Башлийски чукар

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Ако отворите нова туристическа карта, в северния дял на Пирин планина ще откриете връх на име Главнишки чукар. Ако попитате някой планинар обаче, той ще ви каже, че такъв връх няма. Има, защото става дума за високия 2670 метра Башлийски чукар. След Възродителния процес върхът е преименуван, но и до ден-днешен новото наименование не бива прието от отявлените планинари.

Башлийски чукар е изграден от гранит и е разположен на къс рид, който започва от връх Бъндеришки чукар в направление юг-югозапад и разделя циркусите Малко Спано поле и Башлийски.

Ако погледнете от изток, откъм главното било, върховете Башлийски чукар и Бъндеришки чукар ще се убедите колкото характерен и запомнящ се вид имат те. Двата върха образуват остър и стръмен вторичен циркус, отворен на изток. В неговата основа е разположено второто по височина и първо по дълбочина езеро в Башлийския циркус. Двата върха оформят втори вложен циркус, отворен в посока запад към основния циркус Малко Спано поле. В долната му част е разположено Малоспанополското езеро.

Колкото до западния склон на Башлийски чукар, той представлява подковообразна отвесна стена с височина над 200 метра. По нея има прокаран катерачен тур от категория 5а. На изток пък склоновете на върха са полегати и скалисти в по-високата си част, а в по-ниските части -обрасли с клек. Северният склон на върха води през къса седловина до съседния връх Бъндеришки чукар. Седловината е стръмна по западните си склонове и значително по-полегата по източните, като е проходима и в двете посоки.

Природата в северния дял на Пирин е щедра откъм красоти. Тук можете да се насладите на красивата песен на птиците, ромона на водите на реки и водопади. Можете да се огледате в кристално ясната вода на езерата и да се докоснете до вековни гори. В района има пещери, скални образувания и исторически забележителности, сред които часовниковата кула в Банско, Обидимския манастир „Св. Пантелеймон”, параклиса „Св. Иван Рилски” в Банско и много други.

Има няколко изходни пунктове, от които можете да започнете пътешествието – покоряване на Башлийския чукар. Това са хижите Яне Сандански и Беговица и заслон Спано поле. Върхът може да бъде изкачен лесно откъм разположеното на североизток Башлийско езеро или през седловината на север от върха.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Башлийски чукар - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Башлийски чукар - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Башлийски чукар - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Башлийски чукар - Снимка 4