3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Безбог

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Според легенда връх Безбог е мястото, на което Бог не съществува. Действието се развива по турско време. Башибозук тръгнал да налага правата вяра сред местното население. Жителите обаче се изпокрили с надежда турците да решат, че мястото е безлюдно и да си тръгнат. За тяхно нещастие, станало точно обратното – турците открили местните минерални извори и решили да се заселят в уж обезлюдните къщи. Българите излезли от прикритията си и заявили, че няма да сменят вярата си. Реакцията на башибозука била жестока – всички били посечени в местността под връх Безбог, а пролятата кръв оцветила езерото в червено.

Битува и друга легенда за името на върха. Ако имате щастието да стъпите на Безбог, ще видите, че там е оформена голяма каменна камара. Според преданието, Бог Бес решил да отвлече красивата дъщеря на Бог Перун. Брат й Джангал научил за намеренията му и осуетил плановете му. Той го застигнал на връх Безбог, убил го и го затрупал с камъни. Камарата от камъни и днес създава впечатлението, че нещо е затрупано.

Трета легенда разказва за тежката съдба на български моми, които по турско време перяли платната си в езерото под върха. Там било устроено „безбожно клане”.

В наши дни 3-метров християнски кръст, построен от жителите на Добринище, служи за ориентир на туристите, решили да покорят един от сравнително високите върхове в Пирин. Връх Безбог е разположен на Полежанското странично било и е изграден от гранит. Намира се на 2654 метра надморска височина. Той е част от Северен Пирин, обявен от туристите за „същинската част от планината”. Тук са разположени връх Вихрен, връх Кутело, връх Бански Суходол, върховете Малък и Голям Полежан, връх Каменица и други.

До връх Безбог се стига лесно. Един от начините е от курортното селище Добринище. Върхът може да се покори за около час и половина, а връщането ще отнеме само около час. Ако тръгнете от хижа Безбог, ще видите тясна пътека, която така се вие между клека, че по-неопитните туристи може да се заблудят и изгубят. Покоряването на върха е възможно и от юг, от седловината към връх Полежан. Там няма храсти и изкачването става неусетно. От върха се разкрива уникална панорамна гледка.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Безбог - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Безбог - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Безбог - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Безбог - Снимка 4