3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Бъндеришки чукар

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Въпреки че се намира на 2783 м надморска височина, Бъндеришки чукар е сравнително лесен за изкачване. Той е 14-и по височина в Пирин, но е най-високият гранитен връх (карлинг) на централното било на юг от първенеца връх Вихрен. През Бъндеришки чукар не минава туристически маршрут, но изкачването му е възможно от всички страни. Най-лесен за изкачване е от двете страни на билото, което е и най-предпочитаният начин от туристите. На самия връх е издигнат метален кръст и малък параклис. От върха се вижда чудесно един от най-красивите върхове в Пирин – Джангал (2730 м). Изходни пунктове за Бъндеришки чукар са хижите Вихрен и Демяница и заслон Спано поле.

Връх Бъндеришки чукар е разположен в дъното на Бъндеришката долина и доминира над нея, когато долината се гледа от подножието на планината. Той е най-южна точка на тази част от централното било, тъй като след това то се връща леко на север. На северозапад се намира скалистият ръб Дончови караули, отвъд който е Бъндеришката порта, а на изток е Башлийската порта. Гледан от север, върхът има алпийски вид, но всъщност по-голямата част от склона му представлява стръмни полета от морени, спускащи се чак до Дългото езеро (наричано още Горното Бъндеришко езеро) в подножието му. На юг се отделя късо странично било, на което е разположен връх Башлийски чукар (2720 м).

Освен за планинари, Бъндеришки чукар е дестинация и за алпинисти. По северната страна на върха има катерачен тур от категория II "б".

Ако сте почитатели на българската история, отделете време за разглеждане на близконамиращите се параклис „Св. Иван Рилски” и църквите „Св. Троица” и „Св. Св. Петър и Павел”. Недалеч пък са природните забележителности Влахински водопад, Демянишки скок, Попинолъшки водопад, Свети Никола, Скакалото и Юленски скок.

Край върха са разположени хижите Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Бъндеришки чукар - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Бъндеришки чукар - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Бъндеришки чукар - Снимка 3