3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Възела

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Пиринският връх Възела е сред кътчетата в планината, които се радват на популярност сред туристите. Една от причините е, че върхът не е скалист и достъпът до него е лесен. Откъдето и да бъде гледан, той изглежда достъпен и не впечатлява с ръбове и скали. Възела се намира в непосредствена близост до пътеката, свързваща хижа Вихрен с Тевното езеро. Заслонът Тевно езеро е едно от най-популярните места за нощуване в северния пирински дял.

Връх Възела е разположен на 2620 метра надморска височина и е сравнително нисък, ако го сравним с гигантите в Северен Пирин. Тук се издига и първенецът Вихрен - (2914,3 м). Върхът е кацнал, образно казано, на централното било на изток от връх Бъндеришки чукар. От него започват циркусите на Василашките, Бъндеришките и Башлийските езера.

Наименованието на върха произлиза от обстоятелството, че от него на север води началото си едно от страничните пирински била – Тодориното, носещо името на най-високия му връх — Тодорин (2746 м). От Възела до Тодорин връх може да се стигне за 1,30 часа.

От връх Възела можете да стигнете и до връх Василашки чукар . Той е висок 2615 м и се явява най-южният на Тодориното било. От Възела до Тодорината порта билото е тясно, скалисто, на места обрасло с клек и е трудно за преминаване. Някои автори неправилно отъждествяват Василашки чукар с Възела или с неговото име наричат един от Типиците, издигащ се на юг от Рибното Василашко езеро.

Районът в Северен Пирин, където се издига връх Възела, е богат на природни забележителности. От богатствата му в близост до върха можете да посетите Влахинския водопад, Демянишкия скок, Попинолъшкия водопад и Юленския скок. Сравнително далеч се намира и язовирът Белизмата. Ако имате нужда да се потопите в миналото на България, задължително посетете църквите и манастирите в района. Те са запазили духа на старовремска България – тук са Църкви: параклисите „Св. Троица” в Банско, „Св. Св. Петър и Павел” в Добринище и Обидимския манастир „Св. Пантелеймон”.

В северния дял на Пирин планина функционират доста хижи, тъй като интересът към тази част на планината е завиден през цялата година. Някои от тях са Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Възела - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Възела - Снимка 2