3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
връх Газей

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Газей е 11-ият по-височина връх в планината Пирин. Той се намира на 2761 м надморска височина. Газей е малко известен сред туристите, но си заслужава да го видите отблизо. Върхът е разположен на малко странично било на Полежанското странично било. Привидно изглежда малък, но, погледнат от долината, респектира с внушителността си. Може да бъде видян дори от Разложкото поле. Северозападният ръб на Голям Газей е алпийски обект от II б категория. Красотата на местността се допълва от двете Газейски езера и Газейската река. Езерата са едни от най-високо разположените не само в планината, а изобщо в цяла България.

Учените предполагат, че наименованието на пиринския връх идва от турската дума „гаази”. В превод – „непобедим”. Любопитен факт е, че по време на Възродителния процес върхът е бил преименуван на Войводски връх. И днес на георграфските карти можете да го срещнете с това име, сред туристите обаче новото име не бива прието и до днес те го познават като Газей.

Случи ли ви се път към върха, можете да отделите внимание и на други върхове на Полежанското било. Ще споменем няколко от тях – Голям Полежан, Малък Полежан, Голяма стража, Малка стража, Каймакчал и Джангал. В района на върха действат няколко хижи - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

Колкото до забележителности, които в никакъв случай не можете да си позволите да пропуснете. Това са Байкушевата мура и Кременската крепост. Байкушевата мура е вид черна мура, кръстена на лесовъда Костадин Байкушев. Възрастта й надхвърля 1300 години – това е най-старото иглолистно дърво в страната! Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра. Разположена е в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Кременската крепост пък се намира в пролома на р. Места, който свързва Разложката и Гоцеделчевската котловини. В наши дни от крепостта са запазени останки с височина, достигаща 8 метра. Според историческите сведения твърдината възниква през ХІІ-ХІV век и е изпълнявала важната задача, да контролира преминаването през пролома. До крепостта се отива от село Кремен за 50 минути пеша. Ако се пътува с кола от град Банско, пътека трябва да се търси след село Места. По нея се стига за 20 минути.

  • Върхове
Пирин - Забележителност връх Газей - Снимка 1 Пирин - Забележителност връх Газей - Снимка 2 Пирин - Забележителност връх Газей - Снимка 3