3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
връх Голена

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Голена се намира в Северен Пирин - най-големият дял на планината, заемащ 74 % от площта на цялата планина и дълъг 42 км. Върхът е висок 2633 метра. Тази височина обаче бледнее пред колосите в същия дял – върховете Вихрен (2914,3 м), Кутело (2908 м)и Бански суходол (2884 м). Голена е изграден от гранит и е разположен на рид, който се отклонява от Каменишкото странично било около местността Солището в посока югоизток.

На североизток склоновете на връх Голена са скалисти и трудопроходими, в тази посока е разположен циркусът Башмандра. За разлика от тях, склоновете на югозапад са тревисти, плавни и заоблени и стигат до Крайната река – един от притоците на река Пиринска Бистрица.

Характерна особеност на рида, на който е разположен връх Голена, е, че се разклонява на две и се снижава бързо. В крайните си части е покрит от хвойна, клек и рядка иглолистна гора.

Връхната част на Голена представлява обширно затревено плато с няколко масивни каменни струпвания. На северозапад билото преминава плавно към седловината Солището - остатък от денудационна повърхнина. На североизток е разположена втора седловина, която свързва Голена със съседните чуки на Куклите. В основата на тази седловина, източно от нея, е разположено пресъхващо езеро.

Ако предприемете предизвикателството, да покорите Голена, тя няма да ви изненада с много трудности. Нужни са само физическа издръжливост, добро настроение и устременост. Изходни точки за изкачването му са хижите Пирин и Беговица. Основната пътека за върха минава през седловината при местността Солището, но е възможно да се изкачи и по склоновете на рида откъм циркус Башмандра. На разположение на туристите, в местността работят още няколко хижи - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Попови ливади, Синаница и Яне Сандански.

За да направите деня си напълно оползотворен, можете да се докоснете не само до българската природа, но и до българската история. Съвсем наблизо са исторически забележителности като Кременската крепост, Обидимския манастир „Св. Пантелеймон” и Роженския манастир „Свето Рождество Богородично”. Манастирът в Рожен е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Той е част от Стоте национални туристически обекта. Любопитен факт, който си заслужава да знаете, е, че на 200 метра източно от Роженския манастир е гробът на българския революционер Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност връх Голена - Снимка 1 Пирин - Забележителност връх Голена - Снимка 2 Пирин - Забележителност връх Голена - Снимка 3