3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Гредаро

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Гредаро се намира в най-популярния и най-големия дял на Пирин – северния. Въпреки това той е един от най-слабо посещаваните върхове. Доста планинари и туристи го пренебрегват, поради факта, че е отдалечен от централното било на Пирин. Това обаче в никакъв случай не трябва да ви обезсърчава, ако сте решили да отидете „на гости” именно на Гредаро. От върха се открива уникална гледка в четирите посоки на света. Препоръчваме ви да се загледате към Карстовото било, особено на залез слънце. Самият Гредаро е много обзорен връх – прекрасна е гледката към Гергийските езера, Гергийца и Синаница отзад. Във водите на Влахинските езера пък можете да видите как се оглеждат връх Гредаро и Муратов връх (2669 м). Езерата се намират между първенеца в Пирин - връх Вихрен (2914 м), и рида Гредаро. Те дават началото на едноименната Влахинска река - ляв приток на Струма. Името им идва от село Влахи, в чието землище са разположени езерата. Ако застанете между връх Гредаро и Муратов, пред очите ви ще се открие обезоръжаваща гледка към едно от Влахинските езера и билото с връх Вихрен.

Връх Гредаро е стръмен и масивен и се намира на 2606 метра надморска височина.Той се явява най-високият връх по едноименния рид Гредаро, който се отделя на северозапад от Муратов връх. Ридът Гредаро отделя Влахинския циркус от Георгийския.

Има няколко обичайни изходни обекта за изкачването на връх Гредаро – това са градовете Банско, Кресна и Сандански. Маршрути тръгват и от хижа Вихрен и хижа Синаница. И двата маршрута отнемат между 3 и 4 часа. Най-лесно до върха се стига през Гергийските езера по тревист склон. Тук е моментът да отбележим, че тези езера стоят встрани от официалните маркирани туристически маршрути в Пирин планина. Друг маршрут тръгва откъм Влахинския превал, минава се между каменните сипеи долу над езерата и клека и камъните горе по ръба на рида. Гони се „просеката” между тях.

В северния дял на Пирин на разположение на туристите функционират много хижи - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Моравица, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански. Изборът е голям, тъй като именно в тази част на планина се намират най-високите пирински върхове, а те са атрактивна дестинация за планинари не само от България, но и от чужбина.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Гредаро - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Гредаро - Снимка 2