3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Джангал

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Джангал е един от най-високите върхове в Пирин планина и един от най-красивите и приятни за изкачване. Разположен на 2730 метра надморска височина, самият връх е толкова остър, че трудно се разминават повече от двама души. Грациозната му гранитна снага се издига на страничното Полежанско било, между седловината Джангалска порта и връх Момини двори. Склоновете му пък стръмно се спускат към ограждащите го циркуси. Откъдето и да бъде гледан, върхът има величествен вид.

Немалко изследвания са посветени на наименованието на връх Джангал. Сред туристите и местното население той е най-популярен като Джангал или още Дженгал. На два пъти са правени опити да бъде преименуван, но безуспешно. През 1942 година върхът се сдобива с името Голец, а в края на 80-те години на XX век властите пробват и името Самодивски. Колкото до произхода на името Джангал, най-честият превод е „дойна овца, която е загубила агнето си”. Любопитен факт е, че при стrижбата на овцете се оставяло по един кичур вълна, за да се отличават от останалите. Някои автори на туристическа литература неправилно твърдят, че думата джангал означава пискюл. Тези думи имат коренно различно значение. Други изследователи свързват названието с няколко легенди, според които Дженгал е божество от култа към бог Перун, име на хайдутин или главатар на разбойническа дружина действали в района.

Ако сте си поставили задачата, да покорите 15-ия по височина връх в Пирин, можете да го направите по няколко пътя. Най-достъпната и удобна пътека започва от заслон Тевно езеро. Тя е означена с неофициална маркировка - боя, оранжеви точки. Друг подход е върхът да бъде изкачен откъм седловината Джангалска порта. Този избор обаче е препоръчителен за опитни планинари, тъй като местността е опасна и с висока техническа трудност. Изкачване може да се направи и откъм най-голямото от единадесетте Попови езера - Попово езеро. Пътеката на много места се губи по склона. Тя минава между отвесните скали над езерото и излиза на платото по северния склон на върха, където се събира с тази от Джангалската порта.

В района изборът на подходяща хижа за подслон е голям - Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Джангал - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Джангал - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Джангал - Снимка 3