3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Джано

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Всяка година много туристи избират да посетят връх Джано. Пиринският връх е един от най-високите в планината, намира се на 2668 метра надморска височина и е покрит с морени. Джано е разположен на централното било между седловината Демиркапия и връх Ченгелчал. Погледнат от най-голямото от единадесетте Попови езера – Попово езеро, излъчва внушителност и красота. Любопитен факт за това езеро е, че то е най-голямото по-площ и най-дълбокото езеро в Пирин. Около Джано са разположени и пленяващите Кременските езера – става дума за група от 9 езера, 7 от тях постоянни и 2 пресъхващи. Колкото до наименованието на върха, по време на Възродителния процес то е сменено на Орловец. До ден-днешен обаче сред туристите той е наричан Джано.

Колкото до главното било, от върха то завива на юг, на север се отделя късото странично било Джангалица и съседният връх Сиврия, а на североизток безименен рид наричан от много автори Кременски. Билото на юг към връх Ченгелчал е скалисто и тясно и е наричано от някои туристи "малкото Конче".

Казват, че колкото по-нагоре се изкачваш към върха, толкова по-красиво става. А приятният ромон на близкоминаващата река през цялото време те съпътства. От височината на върха пред погледите на изморените, но изпълващи се със задоволство туристи се разкрива картина, която прогонва всички съмнения, че усилието не си е струвало. От тук се виждат Поповото, Кременските, Аргировото, Митровото и Каменишките езера. Върховете Каменица, Ченгелчал, Момин двор, Кралев Двор, Джангал, Сиврия, Безбог, а отляво на връх Полежан в далечината се белее и най-високият – Вихрен!

В района около върха можете да посетите редица исторически и природни забележителности. Сред историческите това са Кременска крепост, Етнографски мезуй „Иван Козарев”, църквата „Св. Св. Петър и Павел”, светилището „Митровица” и Обидимския манастир „Св. Пантелеймон”.

Природни забележителности, които ще спрат дъха ви, има сякаш на всяка крачка. Насладете се на водопадите - Влахински водопад, Демянишки скок, Попинолъшки водопад, Свети Никола, Туфча и Юленски скок.

Наблизо на разположение на туристите са хижите Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Джано - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Джано - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Джано - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Джано - Снимка 4