3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Дисилица

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Произходът на наименованието на връх Дисилица не е категорично изяснен. Според някои то идва от името на някогашен владетел в местността на име Десил, а според други – от името на растението девисил, което расте по склоновете.

Пиринският връх е известен още и като Десилица. Той е висок 2700 метра и е разположен в края на късо разклонение на Полежанското странично било, което се отделя в посока североизток от седловината между върховете Каймакчал и Голяма стража. Според някои от източниците късият рид-разклонение носи името Десилица, докато самият връх се нарича Страгата. Според други Страгата се нарича местност в подножието на върха.

Склоновете на Дисилица са стръмни и каменисти. На север панорамната гледка обхваща гористите склонове на резервата Юлен, Разложката котловина и Конаревския рид с едноименния връх на северозапад. Особено внимание трябва да отделим на резервата, който пази в себе си част от неизмеримо природно богатство на страната ни. В Юлен могат да се видят различни скални форми образувани вследствие промяната на климата. Има голямо разнообразие от водни басейни. На територията на му са разположени множество езерни групи и комплекси - Василашките, Типитцките, Стражишките, Полежанските, Дисилишките езера, както и няколко отделни езера. От особена важност са вековните гори от бяла мура, бял бор, обикновен смърч и ела. Сравнително богат е и животинският свят – освен песента на птиците, които обитават местността, там могат да бъдат срещнати мечки и вълци. Притегателно място за туристите е и близко намиращата се антична крепост, датирана от времето преди Римската империя.

Десилица е сравнително лесно достъпен връх. Покрай него не минават маркирани пътеки, но той може да бъде изкачен лесно откъм Десилишкия циркус и Плешивото езеро или откъм връх Каймакчал. Достъпът до района става под контрола на управлението на Национален парк Пирин, понеже върхът се намира в границите на резервата Юлен.

На разположение на туристите целогодишно работят хижите Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Дисилица - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Дисилица - Снимка 2