3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Зъбът

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Зъбът е един от най-високите върхове в Пирин планина. До скоро той бе възприеман като част от масива Куклите. Върхът се издига на 2688 метра надморска височина и е изграден от гранити. Разположен е в централните части на Каменишкото странично било, Северен Пирин.

От върха се разкрива необятна и вдъхновяваща гледка към някои от гигантите в планината – десетия по височина в Пирин - връх Яловарника (2765 м) и петия по височина - връх Каменица (2822 м).

На север и северозапад от върха може да бъде видян каменистият Беговишки циркус. Склоновете там са остри и скалисти и стигат до обширно каменно море. На юг се виждат тучните пасбища на циркуса Башмандра. От полегатите и тревисти склонове бликат няколко студени извора, които дават началото на Средната (Башмандренската) река.

На изток от Зъбът по Каменишкото странично било е разположен връх Яловарника. Двата върха са свързани с къса лесно проходима седловина. През нея може да се премине от циркуса Башмандра към Беговишки, както и да се изкачат двата върха Яловарника и Зъбът.

На юг-югозапад от Зъбът е разположен масивът на Куклите. Свързващата ги седловина е доста стръмна и къса откъм Зъбът и значително по-дълга и полегата към Куклите. През нея, в близост до Беговишкото езеро минава, маркирана в жълто пътека от хижа Беговица за хижа Пирин.

Връх Зъбът е леснодостъпен и не представлява голяма трудност за изкачване. Изходни точки са хижа Пирин, хижа Беговица и заслон Тевно езеро. Пътят от хижа Пирин минава през циркус Башмандра, като върхът може да се изкачи през която и да е от двете му седловини. Ако предпочитате да минете през Беговишкото езеро и седловината между Куклите и Зъбът, тръгнете от хижа Беговица. В случай, че търсите нещо по-трудно, поемете от заслон Тевно езеро. Ще преминете през Беговишкия превал, труднопроходимото каменно море под връх Яловарника в посока седловината между него и връх Зъбът.

В района на върха работят още няколко хижи, сред които са Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Попови ливади, Синаница и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Зъбът - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Зъбът - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Зъбът - Снимка 3