3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Каймакчал

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Каймакчал е 12-ият по височина връх в Пирин. Намира се на 2753 метра надморска височина и е изграден от гранит. Разположен е в Северния пирински дял, на Полежанското странично било. Гребенът на това било в южна посока води до Стражите, вр. Полежан и Джангал. От алпийска гледна точка Каймакчал е с твърде заоблен вид, но е първият връх от зимния алпийски траверс Стражите.

Връх Каймакчал е известен и под наименованието Изворец. Върхът е леснодостъпен, но това не намалява в никакъв случай обаятелното влияние на природата на Пирин. Тъй като Каймакчал и околностите му попадат в границите на защитената територия на резерват Юлен в Национален парк Пирин, в района няма да намерите маркирани пътеки. Достъпът до върха е желателно да става с разрешение от парковата охрана.

Характерна особеност на връх Каймакчал е, че при него се срещат четири от циркусите на Полежанския дял – Газейски циркус на юг, циркус Юлен – на север-северозапад, циркус Перлеш – на север-североизток, и Десилишкия циркус – на изток. От връх Каймакчал в посока север можете да видите един от от последните върхове по Полежанското странично било - връх Конарево (2438 метра).

Ако искате да се изкачите на връх Каймакчал, използваайте традиционните подходи към него. Тръгнете по улеите на южните му склонове без пътека откъм Газейския циркус, през циркус Юлен и от Десилишкия циркус откъм Плешивото езеро.

В близост до върха се намират хижите Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Каймакчал - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Каймакчал - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Каймакчал - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Каймакчал - Снимка 4