3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Каменица

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Каменица е един от тези пирински върхове, на които като стъпиш и главата ти се замайва, защото не можеш да избереш накъде първо да погледнеш. Прекрасната гледка, която се разкрива от 2822 метра надморска височина, не може да бъде възприета в първите секунди. Всичко е толкова приказно и замайващо! Откриват се просторни гледки към карстовото било на северозапад, начело с връх Вихрен и връх Кутело, района на Тевно езеро и околните върхове, Тодорките, заедно с пистите, Типиците, Полежанското странично било на север, върховете около Поповоезерния циркус, мощната редица върхове на юг, както и продължението на главното било чак до Хамбарташ. Няма как погледът ви да не бъде притеглен от първенеца – третият по височина връх на Балканския полуостров респектира с величествената си осанка. Няма човек, който да остане безчувствен пред вида на Вихрен. Малцината, дръзнали да изкачат Каменица, в миг разбират, че усилията им са били възнаградени стократно!

Връх Каменица е петият по височина връх в Пирин. Разположен е на Каменишкото странично било, между връх Малка Каменица на север и връх Яловарника на юг. От него на запад се отделя късо било, завъшващо с малкия връх Каменишка кукла (2690 м), а малко по на юг се отделя и дългият Беговишки рид, който разделя долините на реките Беговица и Мозговица.

Името си върхът получава заради специфичния си вид. От север той е скалист и широк с отчетливо остър връх, а под скалите има голямо поле от морени. От юг е каменист, но по-полегат и не толкова внушителен. Връх Каменица е предизвикателство не само за планинарите, но и за алпинистите. По северната му стена има катерачен тур от категория II "б". Тъй като към върха не минават туристически маршрути, изкачването му е рисковано за неопитни любители на планинските изкачвания. До върха може да се стигне по различни маршрути - от хижа Яне Сандански през хижа Каменица и Кози превал (около 4 ч. и 40 мин.) и от Тевното езеро през Кози превал (3 ч.). Траверсът през върховете Момини двори (2725 м), Кралев двор (2680 м) и Малка Каменица (2679 м) е подходящ само за добре подготвени планинари.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Каменица - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Каменица - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Каменица - Снимка 3