3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Кельо

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Кельо е разположен на най-дългото от четирите странични била в северния дял на Пирин - Каменишкото странично било. Върхът се издига до 2484 метра надморска височина, а компания от двете му страни правят връх Коцов гроб (2462 м) и връх Куклите (2686 м).

Наименованието на върха най-вероятно произлиза от характерна черта от вида на Кельо – оголеното му теме. Според друга хипотеза, местните са го нарекли така, тъй като по склоновете му едно време са пасли стада от болни и слаби (келяви) овце. По време на Възродителния процес властите правят опит да променят името на върха, но той е безуспешен. Днес може да бъде видян на в по-новите географски карти като Голи връх, но сред туристите и старите планинари върхът си остава популярен с името Кельо.

Ако имате удоволствието и желанието да изкачите сравнително високия връх, ще имате възможност да огледате местността наоколо. От Кельо се открива красива и неподправена гледка към първенеца връх Вихрен и връх Башлийски чукар. Северно от върха е разположена и несравнимата седловина Солището - удобно място за преминаване от Беговишкия циркус към долината на река Пиринска Бистрица и хижа Пирин. Кельо заедно с върховете Голена, Коцов гроб и Стефанов връх е един от върховете, които ограждат амфитеатрално най-южния от пиринските циркуси - този, който дава началото на Крайната (Кельова) река - един от трите основни притоци на река Пиринска Бистрица. По течението на Крайната река се намира местността Кельова мандра. Там можете да видите стари изоставени овчарски постройки.

Разположен в най-големия дял на Пирин планина, връх Кельо е заобиколен от алпийски по своя характер гиганти, множество езера и значителен брой хижи и заслони. На разположение на туристите целогодишно работят хижи хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница и Яне Сандански, както и заслоните Казана, Кончето, Спано поле и Тевно езеро.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Кельо - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Кельо - Снимка 2