3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Котешки чал

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Рано сутринта е, слънцето изгрява над върховете в Пирин планина. Небето се прорязва все повече от оранженикави петна, скоро дневната светлина ще озари цялата територия наоколо. Блажени са сутрините на планинарите, които посрещат деня от 2000 метра надморска височина! За тях проблемите и разприте на хората в низините не съществуват, защото обгръщащата ги природа ги е умиротворила. Въпреки че връх Котешки чал не е сред най-популярните за туристите, той не отстъпва по красота и природни забележителности. И тук, рано-рано можете да видите как необезпокоявано диви кози щъкат по склоновете, камъчетата под краката им пукат, а безброй птички изпълват небето, пеейки красивите си песни.

Връх Котешки чал е разположен на мраморното било на най-големия дял на Пирин планина - Северния, между главното било и връх Дуниното куче. В този дял се намират най-високите върхове в Пирин – първенеца връх Вихрен, както и Кутело, Бански Суходол и др.

Сам по себе си, Котешки чал представлява остър алпийски гребен и се издига на 2715 метра надморска височина. Той се отделя от главното било в североизточно направление при безименния връх на северозапад от връх Бански Суходол (2884 м). Склоновете на рида са почти отвесни стени. Спускат се към циркусите Бански Суходол и Баюви Дупки. Котешки рид, както още е наричан, представлява изключително тесен, на места до 20 см, скалист ръб. Въпреки че технически не е много труден, преминаването му е опасно, особено през зимата и при силен вятър.

Северният дял на Пирин, където се издига Котешки чал, впечатлява и привлича туристи от страната и чужбина целогодишно. Тук могат да бъдат видяни множество природни забележителности – многобройни са езерата, водопадите и изворите. Впечатляващи са седловината Кончето, циркусите, карлингите, моринните валове. Неописуемо красиви са долините на реките Бъндерица и Демяница. В северозападната част на Северен Пирин е разположена и малката вътрешнопланинска Брежанска котловина.

В района на връх Котешки чал работят няколко хижи, сред тях са Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Моравица, Предел, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Котешки чал - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Котешки чал - Снимка 2