3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Коцов гроб

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

В същинската част на Пирин, северния дял, се извисява връх Коцов гроб. Той се намира в най-посещаваната част от планината, която има алпийски характер и е богата на езера, хижи и заслони. Със своите 2462 метра надморска височина, Коцов гроб не впечатлява в мига, в който го видите. Покрай него са разположени колосите в Пирин планина, сред които са първенеца Вихрен, Кутело, Бански суходол и много други. Върхът се издига на Каменишкото странично било южно от връх Кельо и северозападно от Стефанов връх. На същото било са прекрасните и неповторими върхове Кралев двор, Каменица и Малка Каменица, Каменишка кукла, Зъбът, Куклите, Голена, Чаталчучур и т.н.

Любопитен факт около името на върха е, че в някои по-стари карти той неправилно е отбелязан с името Арабски гроб или Арапски гроб. Всъщност с това име се нарича местност, разположена между върховете Коцов гроб и Стефанов връх.

Коцов гроб е гол, скалист връх със стръмни западни и източни склонове. Изграден е от гранити. Югозападно от него се отделя разклонение на Каменишкото странично било с най-висок връх Елен (2033 м). По ниските части на югозападните и югоизточните склонове почвите са тъмноцветни планинско-горски и планинско-ливадни. Склоновете му са обрасли с клек и субалпийска тревна растителност. От западното подножие на Коцов гроб води началото си река Разсланковица - приток на Санданска Бистрица. В горното течение на реката се намира Попинолъшкият водопад - един от петте големи водопади в Пирин планина.

Източните склонове на Коцов гроб се отводняват от Крайната (Кельова) река - един от трите основни притоци на река Пиринска Бистрица. Дължината ѝ е 53 км, което й отрежда 80-то място сред реките на България.

В сравнение с гигантите, които му правят компания в северния дял на Пирин, Коцов гроб е сравнително лесен като достъп и изкачване. Ако стъпите на върха, ще имате прекрасна възможност да огледате ограждащите го върхове, долини и реки. Удобни изходни точки за изкачването му са хижите Беговица и Пирин. Източно от Коцов гроб минава маркирана туристическа пътека, свързваща двете пирински хижи. В района на разположение на туристите работят целогодишно хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Синаница и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Коцов гроб - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Коцов гроб - Снимка 2