3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Куклите

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Куклите се намира в Северен Пирин и е разположен на най-дългото от четирите странични била в северния дял на Пирин – Каменишкото странично било. Изграден е от гранити и е висок 2686 метра, което го нарежда на 16-то място по височина в планината. Куклите се издига на югозапад от леснодостъпния връх Зъбът (2688 м). С него го свързва безименна седловина. И на север от връх Голена (2633 м). В историографията върхът често се бърка с разположеният югоизточно от него връх Кукла (1727 м), където през 1903 година в голямо сражение загива български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Спиро Петров.

Върхът е с недостъпни скалисти западни и северозападни склонове към Беговишки циркус, в подножието им има обширно моренно поле, на места гъсто обрасло с клек. Спускащите се към циркуса Башмандра източни и югоизточни склонове са затревени и значително по-полегати.. В северното му подножие е разположено красивото Беговишко или Кукленско езеро. В основата на върха откъм циркус Башмандра има няколко извора, които заедно с изворите около връх Зъбът дават началото на Средната (Башмандренска) река.

Връх Куклите не е кой знае какво предизвикателство за опитните планинари, но пък не може да се каже, че е за изпускане. Сред красотата и дивата природа в Пирин, върхът разкрива гледки, които си заслужават усилието. Има поне два начина да стигнете до връх Куклите. Един от тях е от хижа Беговица (Каменица) по пътеки през местността Солището или покрай Беговишкото езеро и седловината между Куклите и Зъбът. Другият подходящ подход е от хижа Пирин през циркус Башмандра и отново достига до седловината между Куклите и Зъбът.

В района на върха няма много културни и исторически забележителности. Сред малкото, които можете да посетите, са Кременската крепост, „Св.Св Козма и Дамян”, параклиса „Св. Дух”, Обидимския манастир „Св. Пантелеймон и Роженския манастир „Рождество Богородично”.

Ако се нуждаете от място за пренощуване, можете да отидете в някоя от близките хижи: Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Попови ливади, Синаница и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Куклите - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Куклите - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Куклите - Снимка 3 Пирин - Забележителност Връх Куклите - Снимка 4