3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Кутело

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Кутело е висок 2908 метра и е третият по височина връх в България. Само 6 метра го делят от първенеца в Пирин – връх Вихрен (2914 м), а панорамната гледка, която разкрива, ще развълнува цялото ви същество.

Разположен в Северен Пирин, Кутело е част от Главното карстово Пиринско било. Върхът представлява продълговат ръб и се състои от три основни върха - Кутело I (2908м.), Кутело среден и Кутело II (2907м.). Също като Вихрен, който се намира в съседство на юг, и Кутело е мраморен, но склоновете му, макар и много стръмни, не са скалисти и по него има по-малко и не толкова сложни алпинистки турове. Алпийски обект е североизточният му ръб, където има турове от категория "б".

На юг от Кутело е седловината Премката, през която се минава за връх Вихрен, а на северозапад тесният карстов ръб Кончето свързва Кутело с връх Бански суходол. През Кутело не минава маркирана пътека, но от югозападната страна под върха, където склоновете са по-полегати, в камъните е вдълбана маркираната с червено подсичаща пътека от хижа Вихрен към хижа Яворов. Туристите, които искат да минат през Кончето, трябва да се качат до самия връх и оттам да слязат до карстовия ръб.

Най-лесният начин за изкачване на Кутело е като се достигне седловината Премката и се поеме по полегатия му югозападен склон до върха на Кутело I. Друг вариант е през седловината Кончето, като се следват стоманените въжета и след тях се поеме по стръмния северозападен ръб на Кутело II. От средния връх също има стръмна пътечка, която се съединява с подсичащата по-долу пътека за Кончето.

В близост до първия подгласник на връх Вихрен на разположение на туристите функционират няколко хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Моравица, Предел, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

От историческите забележителности в района можете да отделите време и внимание за античния град Нейне, Калята и „Св. Св. Козма и Дамян”, параклиса „Св. Иван Рилски”, църквите „Св. Богородица”, „Св. Троица” в Банско, „Св. Георги” в Баня, „Св. Георги” в Разлог, „Св. Св. Петър и Павел” в Добринище, „Св. Благовещение” в Разлог и „Успение на Пресвета Богородица” в Баня.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Кутело - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Кутело - Снимка 2 Пирин - Забележителност Връх Кутело - Снимка 3